O nouă lovitură pentru gruparea „ȘOR”. Curtea Constituțională declară inadmisibilă o sesizare a deputaților fugarului penal

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Politic
Curtea Constituțională declară inadmisibilă sesizarea prin care deputații afiliați lui Ilan Șor au solicitat verificarea omisiunii președintelui Republicii Moldova de a emite decretul privind confirmarea guvernatorului unității teritoriale autonome Găgăuzia în funcția de membru al Guvernului, transmite IPN.
13.12.2024 14:04
13.12.2024 14:04
Deschide md
Politic

Sesizarea a fost depusă în luna februarie, de către deputații Marina Tauber, Reghina Apostolova, Denis Ulanov și Vadim Fotescu. Autorii afirmă că, prin hotărârea din 22 mai 2023, Curtea de Apel Comrat a confirmat legalitatea alegerilor guvernatorului Găgăuziei din 14 mai 2023 și a validat mandatul Evgheniei Guțul, care a depus jurământul și a intrat în exercitarea mandatului la 19 iulie 2023. Totodată, Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri) prevede că guvernatorul Găgăuziei este confirmat în funcția de membru al Guvernului Republicii Moldova printr-un decret al președintelui Republicii Moldova.

Autorii sesizării susțin că, deși de la intrarea în exercițiul mandatului de guvernator al Găgăuziei de către dna Evghenia Guțul au trecut mai multe luni, președinta Maia Sandu nu a emis un decret privind confirmarea acesteia în funcția de membru al Guvernului.

În opinia autorilor sesizării, omisiunea de a emite decretul în discuție contravine prevederilor din Constituție, precum și prevederilor din Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei.

Curtea Constituțională a constatat că obiectul sesizări nu ține de domeniul jurisdicției constituționale. Interpretarea și aplicarea dispozițiilor legale, în prezenta cauză – a omisiunii de a emite decretul prezidențial, reprezintă o competența a instanțelor de contencios administrativ.

Din aceste motive, Curtea a declarat inadmisibilă sesizarea. Prezenta decizie este definitivă, nu poate fi supusă vreo unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md