Mitul gazelor rusești ieftine, sau cum Moscova se află în spatele creșterii tarifelor la gazele naturale pentru cetățenii R. Moldova

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Anti-Fake
20.6.2023 12:34
7.10.2024 0:51
Tudor Ioniță
Anti-Fake

Moscova continuă să propage mitul despre ”gazul rusesc ieftin” și să acuze Chișinăul că a renunțat la el pentru a-i face pe plac Occidentului, ducându-și cetățenii în pragul sărăciei. Declarația a fost făcută de vicepreședintele Comitetului pentru Apărare al Dumei de Stat de la Moscova, Aleksei Juravliov.

Cea mai săracă țară din Europa a renunțat, la indicațiile SUA, la gazul ieftin rusesc și a propus, nu e o glumă, locuitorilor să încălzească locuințele cu tizic. Salariul mediu de acolo abia acoperă serviciile comunale. Și orice tentative ale cetățenilor R. Moldova de a protesta sunt numite imediat manifestații organizate de Rusia. În schimb, când președintele american Biden a fost în Polonia, el i-a atras o atenție deosebită Maiei Sandu și chiar a mângâiat-o părintește pe cap. Aceasta, la moment, este principala sa victorie politică” a declarat Juravliov.

Declarațiile lui nu sunt altceva decât falsuri, întrucât gazul rusesc este ieftin numai pentru cei care se supun Kremlinului. De exemplu, în iunie, Gazprom livrează gaze către Moldovagaz la prețul de 568,15 dolari pentru 1000 m3. Între timp, la bursele europene, gazul costă aproximativ 380 de dolari pentru mia de metri cubi. Asta având în vedere că, de la începutul lunii, prețurile la bursele din Europa au crescut cu 52%, de la aproximativ 250 de dolari. Așa că gazul achiziționat de Moldovagaz de la Gazprom și destinat exclusiv malului stâng al Nistrului este mult mai scump decât cel de pe bursele europene.

Când vine vorba despre faptul că tarifele la gaz în R. Moldova au crescut simțitor în anul trecut, acest lucru se datorează tot Moscovei, care a ridicat prețurile la resursele sale chiar și până la peste 1000 de dolari pentru mia de metri cubi. Chiar și așa, autoritățile de la Chișinău au cumpărat gazul rusesc și l-au stocat în România și Ucraina, pentru a se asigura că R. Moldova nu va îngheța în iarna 2022-2023.

Mai mult, Moscova și-a continuat presiunile energetice pe Chișinău și a început să scadă gradual volumele de gaze naturale livrate către R. Moldova. Decizia a fost una unilaterală și a încălcat contractul încheiat între Gazprom și Moldovagaz.

Astfel, începând cu octombrie 2022, livrările de gaze naturale către R. Moldova nu au acoperit întregul necesar de consum prevăzut în contractul dinte Moldovagaz și Gazprom. Deficitul de gaze naturale raportat la volumele lunare contractate constituia:

Octombrie 2022 - 29% sau 73 mil. m3

Noiembrie 2022 - 49% sau 163 mil. m3

Decembrie 2022 - 56% sau 229 mil. m3

Astfel, Moscova i-a creat Chișinăului încă o problemă, cea de alimentare cu energie electrică. Majoritatea curentului consumat în R. Moldova provine din regiunea transnistreană, controlată de Rusia. Tiraspolul separatist a întrerupt livrările de curent către malul drept, sub pretext că nu ar primi suficiente volume de gaz pentru a produce energia necesară. Atunci, Chișinăul a primit ajutorul României și a întregii Europei pentru a se asigura că cetățenii R. Moldova au lumină și căldură în casă.

În decembrie, Chișinăul a decis să renunțe la gazele naturale livrate de Moscova și să livreze întregul volum venit de la Gazprom în stânga Nistrului, pentru a primi energie electrică.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Abonează-te la
Deschide.md