EUvsDisinfo // Furia Moscovei și planul pentru R. Moldova
Astfel, potrivit jurnaliștilor, majoritatea relatărilor din mass-media pro-Kremlin s-au concentrat pe referendumul privind modificarea Constituției R. Moldova pentru a zădărnici aspirațiile europene ale Chișinăului. Cele mai populare narațiuni au vizat acuzații de fraudă electorală pe scară largă, pretinse că ar fi fost comise de Administrația președintelui Sandu pentru a influența rezultatul votului în favoarea sa. În același timp, sursele de dezinformare s-au concentrat și pe alegerile prezidențiale, susținând că guvernul a suprimat opoziția și mass-media ”liberă”.
Acestea sunt teme clasice ale Moscovei, care pot fi observate în legătură cu multe alegeri din UE sau din alte țări care nu urmează politica rusă. De exemplu, în seria de materiale ale EUvsDisinfo despre modul în care Moscova a prezentat alegerile pentru Parlamentul European, se observă că narațiunile rusești promovează două teme: „elitele împotriva poporului” și „suveranitatea pierdută”. Un exemplu ilustrativ din RT în germană afirmă că alegerile de weekendul trecut au fost un „lovitură de stat care duce la un stat unipartit”.
Acuzațiile Kremlinului au fost difuzate pe majoritatea platformelor lingvistice pentru a ajunge la audiențe globale, cu scopul de a o discredita pe Maia Sandu și susținerea UE.
O întrebare justificată ar fi: dacă, să presupunem, alegerile au fost trucate, de ce referendumul și alegerile prezidențiale nu au produs rezultatele preferate de președintele Sandu și Guvern? Știm cum stau lucrurile în Rusia, unde majoritatea alegerilor se încheie cu peste 80% susținere pentru regim.
Aceste afirmații sunt contrazise de concluziile preliminare ale Misiunii Internaționale de Observare a Alegerilor a OSCE, care a concluzionat că ambele voturi au fost bine gestionate și a evidențiat că „candidații au făcut campanie liberă într-un mediu caracterizat de preocupări privind interferența străină ilicită și eforturi active de dezinformare.” Această ultimă frază este un eufemism pentru interferența din partea Rusiei și a politicienilor săi din R. Moldova.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a afirmat că alegerile prezidențiale au fost desfășurate de autoritățile moldovenești „utilizând metode anti-democratice, totalitare”. Zaharova a negat acuzațiile că Rusia a intervenit în afacerile R. Moldova și a încercat să influențeze alegerile. Ea a avansat aceste afirmații cu hotărâre, sugerând că, de fapt, admite implicarea evidentă a Moscovei.
O regulă generală: nu credeți nimic până când Moscova nu neagă acest fapt.
Pregătiri pentru turul doi în R. Moldova pe 3 noiembrie
Moscova este frustrată că ani de presiuni nu au reușit să asigure dominația asupra R. Moldova, dar campania continuă. Kremlinul folosește R. Moldova ca teren de testare pentru tehnici moderne de manipulare. Se folosesc toate trucurile: presiuni economice, în special prin tăierea energiei; o tentativă de lovitură de stat în 2023; și răspândirea masivă a conținutului fals, inclusiv videoclipuri generate de inteligența artificială care folosesc imaginea lui Sandu. În plus, politicienii loiali Kremlinului au plănuit demonstrații false și tulburări, iar oligarhi precum Ilan Șor, refugiat la Moscova, sunt acuzați că au cumpărat voturi la scară mare.
Toate indiciile arată că Moscova vrea să intensifice interferența și să semene dezbinare împotriva Maiei Sandu în dinaintea turului doi al alegerilor prezidențiale de pe 3 noiembrie.
Întorcându-ne la Ucraina: cine deține narațiunea păcii?
Discursul Kremlinului despre presupusa pace și viitorul Ucrainei reprezintă un alt exemplu de manipulare subtilă a spațiului informațional pentru a-l domina. cheia înțelegerii retoricii înșelătoare a Kremlinului este să reamintim ce s-a spus anterior și cum Moscova încearcă să distragă atenția spre alte subiecte.
Declarația din această săptămână a ambasadorului rus la ONU, Vasily Nebenzia, despre aderarea Ucrainei la NATO: „Aderarea Ucrainei la NATO, în orice configurație teritorială, este absolut inacceptabilă pentru Rusia și nu poate face parte din niciun plan de pace sau inițiative de mediere”. Astfel, Rusia încearcă să își acorde dreptul de a defini, dinainte, ce poate și ce nu poate fi discutat.
Această manipulare a spațiului informațional prin crearea unor segmente separate este o altă tactică clasică a Kremlinului, observată și în legătură cu regiunile ucrainene ocupate de Rusia: Crimeea, Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie.
Formularea înșelătoare spune: „Acestea sunt chestiuni închise, ele sunt regiuni ale Federației Ruse”. Versiunea îndulcită, adresată și altor țări din întreaga lume, este: „Toată lumea ar trebui să accepte realitățile din teren”. Cine nu ar vrea să fie în contact cu realitățile? Cine ar vrea să trăiască cu capul în nori?
Observați cu atenție abordarea selectivă a Moscovei. Liderii ruși susțin adesea în discursuri elevate că „fiecare țară este liberă să aleagă” și că „Rusia nu intervine”. O verificare a realității dezinformării demonstrează contrariul. Moscova este hotărâtă să controleze vecinii săi și alte țări dincolo de granițele sale.
Încercări de a distrage atenția
Femeie pro-rusă moare într-o secție de poliție ucraineană din Odesa după un interogatoriu
Spoiler: nu. Dar principalele canale de televiziune de stat ruse și platformele lor de social media au un istoric de răspândire a celor mai incendiare minciuni, prezentând crime, incendieri, crucificări sau alte povești extrem de emoționale. Această poveste este plasată în Odesa, marele oraș portuar ucrainean de la Marea Neagră, important pentru exporturile sale globale de cereale. Acuzația este că poliția ucraineană ar fi responsabilă pentru moartea unei tinere care dorea doar să fluture un steag rusesc. Povestea a fost prezentată duminică seara, în prime time, de duo-ul incendiar: propagandistul de top Vladimir Soloviov și redactorul-șef RT, Margarita Simonian. Soloviov are o audiență de câteva milioane de urmăritori și telespectatori, augmentată de RT (Russia Today), care operează în peste 25 de limbi.
Există o singură problemă: femeia nu a murit. Ea se află în arest la domiciliu pentru huliganism mărunt și este cunoscută de poliție pentru furt, alte acte de huliganism și consum de alcool în public. Întreaga poveste s-a prăbușit la câteva zile după difuzare, la fel ca înainte. Dar răul a fost făcut, la fel cum noroiul aruncat pe perete lasă o pată chiar și după ce cade. Această răsucire cognitivă a minților oamenilor a fost denumită „efectul latent” de către pionierul sociologiei Carl Hovland.
De ce este o distragere a atenției? Ei bine, Odesa fusese atacată din nou timp de câteva zile de bombardamente grele cu rachete rusești, care au ucis mulți civili și au lovit nave comerciale. Acest lucru nu a primit prea multă atenție publică. Potrivit autorităților ucrainene, atacurile sistematice rusești au provocat pierderi de 1,5 miliarde de dolari în echipamente și produse distruse stocate în Odesa pentru expediere, inclusiv cereale și rezervoare de ulei de floarea-soarelui. Cu toate acestea, transporturile continuă.
„O stație de cercetare din SUA a creat uraganul Milton și inundațiile din Brazilia”
Un alt post important de televiziune de stat rus, Canalul 1, a dezlănțuit un alt val de dezinformare, cu o afirmație la fel de sălbatică precum uraganul Milton din zona Caraibelor. Spoiler din nou: nu.
Această teorie a conspirației sugerează că impulsuri de la antene puternice ale unui centru de cercetare din Alaska au cauzat uraganul Milton.
Distragerea atenției: cu mult jargon cvasi-tehnic, privitorul este condus să creadă că siniştrii oameni de știință americani de tip Frankenstein au cauzat, de asemenea, ploi biblice în Brazilia anul acesta prin pulverizarea de agenți chimici. Chiar dacă oamenii de știință explică că impulsurile antenei sunt mult mai puțin puternice decât fulgerele naturale frecvente, s-a semănat îndoiala. Dacă Brazilia nu s-ar fi alăturat BRICS, poate că SUA nu ar fi decis să pedepsească această țară... Și ce zici de inundațiile de la începutul acestui an din regiunile rusești, care au provocat furie publică împotriva autorităților ruse?
„Documente arată că președintele R. Moldova, Maia Sandu, are schizofrenie”
Ne întoarcem de unde am început, cu R. Moldova. De data aceasta, platforme susținute de statul rus, care folosesc adrese de tip Pravda-(xx).com, contribuie la defăimarea globală a Maiei Sandu. În mod specific, site-ul de limbă spaniolă pravda-es.com țintește audiențele hispanice globale. Rețeaua Pravda este atât un generator de știri, cât și o platformă pentru conținut unic, răspândind material tradus automat în mai multe limbi pentru a inunda și polua spațiul informațional, atrăgând atenția asupra unor povești legate de anumite țări. Această poveste este clickbait, iar puține lucruri sunt mai dăunătoare reputației unui lider politic decât zvonurile despre o boală mintală gravă. Până acum, nu există dovezi medicale credibile care să susțină această acuzație. Pare a fi doar o altă modalitate de a distrage atenția de la adevărata problemă a Moscovei: un stat care își caută propriul drum.
Stați departe de noroi și nu vă lăsați înșelați.