Mai puțină birocrație pentru mediul de afaceri. Parlamentul reduce numărul controalelor

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Economic
Povara administrativă asupra mediului de afaceri va fi redusă, iar controlul din partea instituțiilor statului va fi mai eficient. În prima lectură, Parlamentul a aprobat modificări în Legea privind controlul de stat și a legilor sectoriale conexe.
13.12.2024 13:01
13.12.2024 13:01
Deschide md
Economic

Proiectul clarifică și exclude dublările de funcții dintre organele de control, precum și discordanțele dintre legile de specialitate și prevederile generale ale Legii privind controlul de stat. În rezultat, se urmărește eliminarea prevederilor incerte, care pot duce la interpretări abuzive în raport cu persoanele supuse controlului, precum și asigurarea aplicării echitabile a măsurilor restrictive.

Autorii documentului propun modificări în domeniul de control privind supravegherea pieței și protecția consumatorilor; supravegherea tehnică și construcții; raporturile de muncă; protecția mediului; supravegherea sănătății publice, medicamentelor și dispozitivelor medicale; siguranța alimentelor; migrația în muncă etc.

Printre cele mai importante prevederi ale proiectului figurează efectuarea controalelor comune și eliminarea dublărilor sau suprapunerilor dintre domeniile de competență ale organelor de control. Mai exact, la unitățile care comercializează mai multe categorii de produse, care sunt în competența diferitor autorități de supraveghere a pieței, se vor desfășura controale comune ale autorităților responsabile. Totuși, nu va fi obligatorie desfășurarea unui control comun în situația în care acesta face parte dintr-o verificare a unui lanț de aprovizionare și este limitat la produsele care fac parte din acel lanț.

O altă prevedere a documentului se referă la promovarea controlului consultativ și a conformării voluntare. Aceasta are drept scop prevenirea și reducerea situațiilor de abuz în aplicarea măsurilor restrictive.

Documentul a fost elaborat de Cancelaria de Stat, în baza propunerilor prezentate de organele de control și mediul de afaceri, cu suportul Secretariatului Consiliului Economic pe lângă Prim-ministru și al Programului Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională „Reforme Instituționale și Structurale în Moldova”.

Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova, anul trecut, activau peste 63000 de întreprinderi, cu o cifră de vânzări totală de 286 miliarde de lei. 99,2 % dintre acestea reprezintă întreprinderi micro, mici și mijlocii.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md