Iulian Chifu // Păcăleala Stoianoglo: joaca de-a migrarea rușilor spre Centru

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Editorial
Dezbaterea candidaților prezidențiali pentru turul doi al alegerilor din Republica Moldova, la 3 noiembrie, de duminică, 27 octombrie, a subliniat multe elemente utile, dar mai ales a construit o adevărată păcăleală a lui Stoianoglo pentru public.
28.10.2024 7:52
28.10.2024 7:55
Iulian Chifu
Editorial

Fiecare candidat a vorbit propriului electorat. Iar Stoianoglo a vorbit de pe pozițiile unei migrări sensibile spre Centru, nuanțând relațiile privind integrarea europeană, relația cu România, relația cu Ucraina în formule mult mai blânde decât Dodon însuși. Ce să mai vorbim despre Șor și pro-rușii asumați. Se anunță o confruntare imprevizibilă peste o săptămână(mai ales având în vedere experiența din turul 1, furtul și cumpărarea de voturi, păcălirea oamenilor pe scară largă). Dar mai ales se anunță o bătălie și mai complicată pentru alegerile generale de anul viitor, cu o tot mai mare șansă a adoptării unei poziții spre bivectorialism la Chișinău.

Păcăleala Stoianoglo: înapoia cui se ascund rețelele rusești

Nu are sens să facem o trecere în revistă exhaustivă a debaterii de duminică. Ea a subliniat un președinte stăpân pe situație, Maia Sandu, cu datele și argumentele la ea, și un contra-candidat cu multe lacune, de la vorbitul limbii române, lipsă de argumente și prezentarea unui potop de falsuri. Dar trebuie reținut că președintele în exercițiu a avut un discurs care a mers spre propriul electorat și spre vorbitorii de limbă română, cu precădere, cei implicați în zona de business și interesați în bunele relații cu România și UE. De partea cealaltă, Alexandr Stoianoglo a vorbit cu propriul său public și, mai mult, și-a permis să nuanțeze și să alunece spre centru, în căutarea de noi voturi.

Potrivit rezultatelor finale, Maia Sandu are 42,45% din voturi, iar Stoianoglo 25,98% din voturi, adică o diferență de 16,5%. Pentru a repurta victoria în turul doi, Stoianoglo trebuie aproape să-și dubleze procentul pe când Maia Sandu ar trebui să convingă 7,5% din alegători. Desigur, nici una dintre întreprinderi nu e simplă: Stoianoglo ar trebui să atragă toate voturile pro-ruse de partea sa, și să adauge o parte importantă din voturile lui Renato Usatîi, cel care în turul doi din alegerile anterioare a susținut-o pe Maia Sandu.

De partea cealaltă, dacă culege și voturile candidaților unionist și pro-european pierdute în această dispută în primul tur, Maia Sandu are nevoie de o treime din voturile lui Usatâi. Desigur, asta dacă se menține mobilizarea la vot și dacă mulți dintre cei care au votat alți candidați nu stau acasă, refuzând să se prezinte la vot. Dar aici miza cea mai importantă este combaterea cumpărării de voturi și destructurarea rețelelor lui Ilan Șor și ale Rusiei de alterare a votului. Încă o dată, exact cum spuneam săptămâna trecută, e vorba despre voturile pervertite de Rusia și FSB, dar exprimate la urne, pe bani, de cetățeni ai Republicii Moldova.

Rețelele lui Șor s-au așezat deja în spatele lui Stoianoglo, pentru că miza lor este libertatea, supraviețuirea dar și alterarea și blocarea drumului european al Republicii Moldova. Asta aduce costuri lui Stoianoglo, chiar admițând că nu ar fi o relație directă între el și oligarhii fugari la Moscova sau la Londra și prin lumea largă. Dacă acțiunile de destructurare a rețelelor sunt credibile iar lumea este suficient de capacitată să nu-și mai vândă votul, probabil că rezultatul e mai degrabă favorabil Maiei Sandu. Pentru că dezbaterea, din punctul său de vedere, asta a trebuit să facă: să arate că Stoianoglu e omul Moscovei și beneficiarul de furtul de voturi susținut de Rusia și de Șor.

Joaca falsă de-a băiatul cuminte – a doua păcăleală Stoianoglo

Jocul subtil al lui Stoianoglo, desenat de oamenii din spatele său, a vizat publicul de centru. Moldovenii, pe cei nemulțumiți de Maia Sandu și de guvernarea sa. Aici narațiunea a fost schimbată fundamental, iar Stoianoglo încearcă să o facă pe băiatul cuminte, care măcar votat, cum nu ajută, așa nici nu strică. A vizat minoritățile – nu întâmplător referințele la Cartea Limbilor europene. A reactivat stereotipurile și parte din minciunile din campanie, pentru a-și activa propriul public și a marșa pe mesaje recunoscute de publicul nehotărât vizat. Și a nuanțat multe din pozițiile chiar ale socialiștilor lui Dodon.

Într-adevăr, gândirea din spatele lui Stoianoglo este că pro-rușii sunt deja câștigați. Câteva mesaje de întărire au fost suficiente – utilizarea limbii ruse ca limbă oficială în localitățile unde se află în procent substanțial, minciunile și amenințările vizând perspectiva NATO și a antrenării Republicii Moldova în război. În schimb, au început mesajele nuanțate spre nehotărâți și independenți, reactivând fricile strecurate prin social media și dezinformarea rusă în campanie – frica de război, în primul rând, frica de Rusia și ce poate face aceasta dacă se supără versus premiul, bani și gazul pe care-l poate da favoriților săi mai pe degeaba. Dar imediat după aceea, a încercat să dea mesaje că se poate trăi și cu el ca președinte.

Astfel, a nuanțat poziția față de integrarea europeană. Nu s-a opus, a boicotat pentru că referendumul a fost prost organizat și a favorizat-o pe Maia Sandu. Apoi nu are probleme cu România, este el însuși cetățean român, România rămâne cel mai important partener, chiar dacă-i neagă proiectele și prezența vizibilă în Republica Moldova. Și cu Ucraina nu vor exista schimbări dramatice: a fost ajutată, are nevoie de ajutor umanitar, el va continua. Nimic însă despre poziția față de Rusia, condamnarea acțiunii sale agresive sau celelalte componente de susținere politică pe care Republica Moldova le-a îmbrățișat dar care, firește, se vor estompa, dacă nu se vor metamorfoza în contrariul, într-o eventuală președinție Stoianoglo.

Stoianoglo rămâne legat la conducta rusă și a Moscovei

Nu întâmplător reacțiile Maiei Sandu au fost separarea și demonetizarea legăturii între aderarea la UE și la NATO, subinierea neutralității constituționale, expunerea falsului din susținerea aderării la UE de către Stoianoglo și partidul său, cu atât mai mult perspectiva dată de votanții săi pro-ruși și întoarcerea căruței geopolitice spre Rusia și în poala Rusiei dacă vine el la președinție. Tot așa cum a fost contrazisă situația privind nealinierea Turciei la sancțiuni – o abordare a lui Stoianoglo nepotrivită pentru publicul larg sau cunoscător, dar care dădea bine la votanții lui – sau a prezentat argumente și a respins minciuna cu gazul din Rusia pe baza justificării livrării de gaze prin România din surse alternative occidentale și nu din cele rusești.

O altă zonă sensibilă și cu relevanță a constituit-o dezbaterea privind oligarhii și furturile. În calitate de procuror general, acum în postura de candidat prezidențial, Stoianoglo merita asocierea cu hoții eliberați și lăsați să zburde liber prin lume. Vecin cu Platon, căruia i se adresa prietenește la audieri, cu soția acționar în firmele ce reprezintă interesele acestuia și azi, Stoianoglo are dificultăți în a explica oricărui cetățen mediu această asociere.

Reacția lui Stoianoglo a fost stângace, dar e de văzut impactul ei asupra publicului propriu: susținerea sa spune, în esență, că infractorii sunt buni și trebuie ocolită blocarea activităților firmelor lor, chiar dacă sunt produsul unor infracțiuni, pentru că ele dau locuri de muncă, plătesc salarii, chiar dacă fură de la stat și-i capturează instituțiile oferindu-le pe tavă Moscovei! Aici a fost punctul cel mai slab al lui Stoianoglu, chiar dacă greu de cuantificat la nivelul indecișilor sau votanților terților candidați. Vom vedea dacă acest argument îi ține acasă pe cei care refuză narațiunea pro/anti-UE și privilegiază propriile interese și propriul buzunar în apecierea votului pentru turul doi de scrutin prezidențial, refuzând furtul oligarhilor inclusiv din bunurile lor.

Aici e de remarcat faptul că Stoianoglo s-a întâlnit cu primarul de Chișinău, Ion Ceban. Nu a fost cazul Maiei Sandu, nu în mod public, direct, sau în formate ce pot duce la transfer de voturi. Tot așa cum nu apare nici un fel de asemenea negociere, fie și indirectă, cu Renato Usatîi. Vom vedea dacă dezbaterea și prestația celor doi cuceresc inimile și mai ales voturile alegătorilor care au votat în proporție de 13,79% cu candidatul de pe locul 3, în absența oricărui contact, discuție sau conexiune politică cu cel pe care l-au votat. Data trecută, susținerea lui Renato Usatîi pentru Maia Sandu a fost indirectă și publică, prin îndemnul unui vot împotriva lui Dodon. Acum mai e o săptămână pentru ca și ultimele acțiuni politice să fie jucate și devoalate public. Pentru votul de duminică sau pentru cel pentru alegerile generale de peste câteva luni.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md