Iulian Chifu // Noua Lume a lui Trump 2025

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Editorial
21.1.2025 11:02
21.1.2025 11:02
Iulian Chifu
Editorial

Donald Trump a fost re-investit președinte la Casa Albă, după 4 ani de mandat democrat Joe Biden. 77,3 milioane de americani l-au votat în noiembrie pentru a opri un val de politici pe care le-au resimțit ca străine spiritului și culturii americane, împrumutate din strategii de preamărire a diversității, recunoaștere a fiecărei diferențe și acordarea de drepturi suplimentare oricărei minorități. De pe poziții de dreapta conservatoare, Donald Trump a anunțat „revenirea la normalitate” sub formula „Libertatea începe acum!” Fără a nega în vreun punct democrația americană, dar utilizând sarabanda simbolică și sforăitoare de factură populistă care-l caracterizează.

Revoluția modului de a gândi politica americană

Alegerea președintelui Donald Trump pentru cel de al doilea mandat a fost cel mai clar mesaj că politicile de stânga și extrem-progresiste, neomarxiste și așa numite „woke” sunt considerate străine Americii și mai ales sunt excesive, percepute ca impuse și limitând opțiunile libere ale cetățenilor americani, și că americanii doresc o revenire la politicile conservatoare cunoscute și la modelele de prosperitate pe care le îmbrășișaseră deja și care țineau de abilitățile individuale americane în a cuceri lumea și de a-și făuri propria soartă. Iar modelul propus a fost MAGA - Make America Great Again, respectiv o reîntoarcere la sine și la valorile proprii, o concentrare, unii spun egoistă, asupra propriilor interese și propria prosperitate, a cîștigat atractivitate și votul de sancțiune deopotrivă.

Noua administrație Trump a început mandatul cu circa 100 de ordine executive, unele formale și simbolice, de restituire a unor nume și elemente identitare – lesne de livrat populației – altele mai sofisticate și care anunță direcția politicilor americane în foarte multe domenii deja anunțate, de la migrație, eliminarea limitărilor economice date de încălzirea globală și respingerea oricăror politici fondate pe rațiuni disputabile și găselnițe ideologice deghizate în studii, care să contrazică legea de bază a capitalismului – competiție și profit. Cu un cabinet făcut majoritar din miliardari și persoane bine așezate financiar, guvernarea conservatoare de dreapta a lui Trump merge direct spre favorizarea oricărui american prin proiectele pe care le pot face și cu care contribuie marii investitori și întreprinzători ai țării.

Pentru întreaga lume, „pacificatorul și unificatorul” Trump se anunță un maestru în tranzacții: de la pacea prin forță și războaiele pe care le poate evita prin constrângere și putere exhibată, megând până la negocieri relevante pentru părți, de la avantaje individuale pentru actorii decidenți și mergând până la extinderea viziunii sale asupra lumii și susținerea celor asemănători sieși. Noul-vechi președinte american Trump aduce noutăți care le cer de pe acuma liderilor de state și guverne nu numai să se adapteze noii lumi, făcându-i pe plac sau aducându-i avantaje lui Trump, dar și nevoia să învețe să gândească diferit, în matricea liderului intrat din nou la Casa Albă.

Adaptarea la lumea America First

Trump nu crede în instituții și sructuri decât dacă acestea îl ajută și-i aduc profit. Make America Great Again plasează SUA în prim planul politicilor, într-o formă extremă, în care nu contează și voința sau interesele celuilalt. Diplomația și respectul pentru celălalt, măcar în discurs, se transformă într-o diatribă virulentă, majoră și cu iz de amenințare, utilizarea constrângerii și crearea unor formule de ieșire care să arate doar că cel care acceptă politicile impuse o face pentru că nu avea altă ieșire. Politica de forță revine în prim-planul lumii de astăzi cu un pragmatism împins către cinism al unei drepte cu tușe foarte dure și îngroșate.

Totuși noua sa echipă arată și o diversitate de idei și surse de inspirație, dar și o colecție de contradicții la fel de flagrante, în care singurul punct comun respectat în mod absolut, va fi cuvântul-decizia finală a Președintelui. Iar inițiativele sunt acceptabile în măsura în care nu-i creează probleme lui Trump și aduc avantaje lesne de comunicat public. Mult mai profesionistă, se prezumă, cu certitudine extrem de loială lui Trump, echipa sa va avea de înfruntat rivalități interne ale administrației și momentele critice de pasare a răspunderii, cu precădere în cazurile cu probleme.

Altfel, Donald Trump va fi egal cu sine, într-o lume deja cunoscută a hipercomunicării directe și a exploziei de idei șocante care dau titluri în media clasică sau socială. Histrionic pe cât de bun comunicator, Donald Trump se va menține în postura de președinte-vedetă de care va avea nevoie oricine va dori să câștige votul pe undeva, în viitor. Iar diversitatea surselor de idei și înclinația spre dreapta poate fi contracarată ideatic de referirile la rigiditatea politicilor fără nuanțe și la restaurație ultra-conservatoare pe care le vor utiliza dușmanii săi.

Iar epoca Trump care vine este o combinație inedită de continuitate și revenire la aceleași linii convenite. S-a întâmplat și între primul mandat Trump și mandatul Biden, revedem și astăzi formulele de fugă după competență și meritocrație clamată ca și respingerea diversității umane auto-asumate, dar și a drepturilor individuale nou create și a regulilor ideologizate în orice domeniu. Dezideologizarea de stânga nu va însemna, însă, și blocarea reideologizării de dreapta. Din contra. Marea miză rămâne să vedem cum va evolua sistemul juridic din SUA. Deja un ordin executiv care bate o lege votată biparizan sau o hotărâre a Curții Supreme dată cu 9-0 în cazul Tik Tok amenință să ridice semne de întrebare, mai ales prin lectura subiacentă se face obligatoriu cu rivalitatea exacerbată a Americii lui Trump cu China și motivele copleșitoare care au determinat decizia de securitate de închidere a Tik Tok.

Raportarea statelor partenere sau competitoare la America lui Trump

Donald Trump pare deschis spre cuvinte pozitive și laude ce-i sunt adresate. Apoi pare interesat de echivalențe ideologice cu MAGA ce ar fi funcționale în terțe state, deși respinge ipocriții, sicofanții și imitatorii oportuniști. În fine, este preocupat de soluții economice competitive și inovative care să nu fie alterate de alte categorii de argumente neînțelese sau discutabile. Drill baby drill este cuvântul de ordine pentru exploatarea resurselor subsolului cu referiri mult mai puțin intresate la mediu și încălzire globală sau la impunerea soluțiilor mașinilor electrice sau a energiei regnerabile.

Apoi relațiile internaționale se construiesc la Trump doar personal, în măsura în care partenerul de discuție e obligatoriu omolog lui Trump - are ceva de pus pe masă în avantajul lui Trump și al Americii. Iar politica externă va fi sub semnul aplicării voinței președintelui american, care amenință să vadă cu mult mai puțină indulgență pe oricine îi contestă soluțiile sau i se opune.

Venit după soluția obșinută in extremis în Orientul Mijlociu, demonstrând ce înseamnă pacea prin forță, Donald Trump se confruntă, însă, cu multe teme dificile, cu problematică diversă și greu de cuprins, cu dosare cu mulți actori și divergențe enorme. Dar și cu presiunea să livreze ceea ce a promis. Cel mai important și mai vizibil caz de pe masă este Ucraina. O discuție telefonică și o viitoare întrevedere cu Putin în câteva luni este deja anunțată. Și aici noul președinte reales nu poate arăta urmă de slăbiciune sau să permită vreun spațiu de mișcare Moscovei și lui Putin care ar da posibilitatea clamării unei înfrângeri a sa sau aplicarea vreunei înșelătorii. E și dificil, totodată, să respingi direct cererile lui Trump sau să ignori presiunile sale fără să-i atragi mânia și repercusiunile vulcanice.

Desigur, relația bilaterală și personală poate aduce elemente pozitive, de câștig pentru state și națiuni. Dar cum lumea e creată din interdependențe, ruperea echilibrelor transatlantice sau din sânul comunității democrațiilor pot duce la reacții dure atunci când sunt ignorate sau subminate instrumentele multilaterale instituționalizate care au făcut epocă și au adus căderea Uniunii Sovietice și prosperitatea coezivă a lumii democrat-liberale de astăzi.

Iar așezarea pe dimensiuni diferite în securitate și economie, între SUA și partenerii săi democratici, cu precădere UE, poate crea cadre și contadicții care se pot acutiza virulent și rapid. Relația transatlantică poate fi cea mai expusă, fără ca astăzi președintele Trump să dorească slăbirea sau desființarea NATO, ci doar întărirea prin aportul proporțional al tuturor membrilor săi, pentru propria apărare.

Impredictibilitatea și surpriza, mâna forte și neconvenționalitatea, lipsa limitelor și ineditul sunt caracteritice viitoarelor politici Trump în raport cu terțe state. Cu toată echipa sa și modul de abordare, cu certitudine Donald Trump va da rapid satisfacție bazei sale – nu știm dacă va aduce și profituri directe pe măsură americanilor, la fel de rapid, sau dacă această dragoste va dăinui până la alegerile de la mijlocul mandatului. Oricum promisiunile și așteptările sunt enorme și nu pot fi acoperite printr-un ordin executiv, act ce are relevanță internă în Guvernul SUA, nu și în legislație și justiție. Confruntarea interinstituțională cu Congresul, cu precădere cu Senatul, apoi cu realitatea, evoluțiile imprevizibile și hapeningul vor fi critice chiar de la începutul mandatului Trump.

Loialitatea, eficiența și inventivitatea vor fi dominante la nivelul selecției individuale a echipelor sale multiple, în guvernul său iar oamenii lui Trump vor trebui să livreze populației cu propriul preț al rămânerii la putere, dacă nu al promovării sau al sancționării. Formula paternalistă împăciuitoare și sancționatoare pe care o impune Trump formulei sale de echipă va fi, de asemenea dominantă. Dar și capacitatea sa de a urmări complexitățile jocurilor politice externe sofisticate și de a găsi breșele în dosarele individuale ale celor cu care se va întâlni, șefi de state și de guverne, va fi o miză de primă importanță în a defini succesul de viitor.

Ceva chinezesc tot a rămas la Casa Albă: referința la faptul că trăim vremuri interesante. Interesante în sens chinez, desigur.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md