Iulian Chifu // Alegeri prezidențiale la Chișinău: Nu puteți voi fura cât putem noi vota!
Nu a fost așa: dacă ar fi fost să ne raportăm la sondajele dinainte de vot, Maia Sandu dacă nu câștiga din primul tur, cum era cel mai probabil, intra cu 48%-15% în turul doi și îl câștiga pe al doilea în fața lui Renato Usatâi sau Alexandr Stoianoglu cu 75-80%; dar chiar și cu plusul de 150.000 voturi venit din neant – parțial finanțat la cumpărare de voturi, parțial convins/constrâns cu deplasarea plătită și o masă pentru cei ce veneau la vot și probau că au executat comanda cum trebuie – raportul de 42,45% - 25,98% cu tot cu voturile cumpărate oricum nu dădea multe șanse candidatului de pe locul doi. Și iată că, totuși, mobilizarea și prezența sporită la urne a dus la rezultatul actual, care a fost o lovitură puternică rețelelor Rusiei și modului său de ingerință în alegeri.
Calculele hârtiei în raport cu turul 1: 52%-48% garantat
Astfel, dacă admitem că votanții unioniști și pro-europeni de la contracandidații ieșiți din cursă se îndreptau în proporție substanțială spre Maia Sandu iar cei pro-ruși rămâneau acasă doar în proporție de 20% după dispariția din cursă a candidatului propriu, și mai adăugam un absenteism de 50% dintre votanții lui Usatâi și o împărțire 20-80% a voturilor Maia-Stoianoglu, atunci calcului hârtiei la o prezență similară arăta o victorie garantată de 52% pentru Maia Sandu. La o prezență similară, deci cu votanți care nu au fost în turul I și care se alăturau pentru a completa numărul.
Dar dincolo de aberația de circa 150.000 de voturi plus în turul I, de deconspirarea rețelei și măsuri de descurajare. Iată că prezența la vot a fost mult peste cea din primul tur. La ora 6.13 se depășise complet prezența la vot din turul I, iar cinci minute după aceea a fost depășită și prezența din afara țării, cu o mențiune majoră, schimbarea de procent între secțiile occidentale și cele din Rusia, Belarus, Baku, Abu Dhabi, Ankara și Istanbul și încă câteva. Acolo unde zboară avionul de la Moscova și unde a fost trimis, gratis, un număr mare de cetățeni cu cetățenie rusă sau măcar cu rezidență în Federația Rusă. Au fost și cazuri de deplasări direct în Republica Moldova și vot la secții, dar numărul rămâne, totuși redus.
O creștere importantă s-a înregistrat și la secțiile rezervate Transnistriei. 30 de secții și șiruri de mașini, autobuze, transport organizat. Și de unde Transnistria fusese la referendum 37,5% pentru intrarea în UE și 25% pentru Maia Sandu(față de 16% acum 4 ani), acum au intervenit aranjorii Rusiei în joc. Să mai amintim că în Găgăuzia, ținta a numeroase investiții substanțiale, sau în Dubăsari, votul a fost de 5% pentru integrarea europeană? Incalificabil! Dar anticipabil.
Pro-europenii s-au depășit la vot
În ceea ce privește aportul estimat pro-european, au existat creșteri importante în România și restul Europei. Au votat în total peste 10% din totalul votanților de pe liste, circa 20% din cei prezenți la urne. O realizare importantă, după datele și estimările la această oră, când scriem articolul, fără a avea rezultate finale. Nu trebuie uitat aici plusul adus de capitală, de Chișinău, chiar dacă un vot împărțit.
Aici, în capitală, se pare că au participat cei mai mulți nehotărâți și nemulțumiți în primul tur, care au decis să iasă pentru a evita dezastrul și a valida drumul european al Republicii Moldova. Cu peste 56,5% alegători pezenți la vot, circa 23% din totalul numărului de voturi exprimat și peste 13% din numărul total de votanți așteptați la urne, Chișinăul a punctat cu peste 2% peste medie și cu peste 7 procente peste prezența medie din Republica Moldova însăși.
La ora scrierii acetui material, Maia Sandu merge spre 52%, cu 40.000 de voturi peste scorul lui Stoianoglu. Datele pe fiecare raion și secție se vor decripta și mâine, când autoritățile sunt datoare să înceapă să sancționeze rețelele care au finanțat frauda și cumpărarea de voturi. Dar concluzia e clară, și merită menționată pentru fiecare cetățean al Republicii Moldova: NU POT EI FURA CÂT PUTEȚI VOI VOTA! Bravo tuturor pentru mobilizare și spirit civic. Iar lecția învățată trebuie să se vadă în reașezările din perspectiva viitoarelor alegeri generale.
Lovitura împotriva Imperiului: Republica Moldova este decisă să meargă spre Europa
Am putut asista, în Republica Moldova, la războiul hibrid, faza de tip hoții și vardiștii: Rusia și infractorii cumpărau și furau voturi, iar autoritățile încercau să descurajeze vânzarea și să-i aresteze pe infractori. Dar nu se pot dovedi asemenea fraude în două săptămâni, mai ales că procedurile s-au sofisticat și pare că nu s-au mai uitat la bani: avioane și curse charter cu votanți, mese și întreținere doar să voteze peste tot pe unde mergeau avioanele din Moscova. Dar marea întrebare la care am aflat răspunsul: se pot fura 15% din voturi în Republica Moldova? NU! Efortul s-a dovedit inutil.
Rusia a declanșat o operațiune specială în care a investit enorm de multe fonduri cu două scopuri fundamentale: să deturneze rezultatul alegerilor și să pună un președinte pro-rus marionetă la Chișinău; și mai important, să detoneze credibilitatea democrației și a exercițiului electoral dovedind prin furt și deturnare de voturi, cumpărare directă și prin determinare, constrângere și deplasare gratuită la urne, că se poate cu o structură infracțională probată să deturnezi alegerile în orice direcție vrei. Mai ales când statul în cauză este sărac, bombardat informațional și controlat. Rusia dorește să-și afirme astfel dominția în spațiul post-sovietic și controlul asupra Republicii Moldova unde nu există voință sau dorință efectivă de a se rupe de Imperiu și unde nu se poate face asta atunci când resursa masivă a Rusiei este implicată în fraudă.
Totuși au învins cetățenii onești, votând masiv și ieșind la vot ca să contracareze frauda. Au arătat că democrația și idealurile democratice au viață și la Chișinău, și în spațiul post-sovietic. Și că Georgia însăși este un non-starter. Cu atât mai mult când Republica Moldova nu e vecină cu Rusia și când, de data aceasta, regiunea separatistă nistreană a părut mai solidară și mai apropiată de Chișinău ca niciodată. O șansă care nu trebuie ratată.
Acum, dacă Rusia e trimisă să-și lingă rănile, nu înseamnă că a abandonat partida. Mai are o rundă peste 6 luni, la alegerile generale. Nu este mult timp, dar suficient pentru a repara lucrurile. Pentru a sancționa, convinge și renaște speranța celor care sunt dispuși să-și vândă votul sau sunt păcăliți de propaganda și falsurile plăsmuite la Kremlin. Apoi, firește, trebuie sancționați cei implicați în fraude. Și, desigur, trebuie făcută curățenie și ordine și în curtea proprie, a guvernării pro-europene.
O alianță largă pro-europeană ar fi un vehicul mult mai relevant ca să formeze o viitoare majoritate, iar discuțiile și negocierile, dialogul normal trebuie lansat și concretizat cu toți cei care, partide, personalități publice și autorități locale, au ajutat la acest rezultat. Deschiderea și renunțarea la infatuare și exclusivism va ajuta mult mai mult perspectiva viitorului mandat parlamentar și formarea unei majorități de coaliție.