INTERVIU // Ala Nemerenco: Majorarea salariilor lucrătorilor sistemului medical este o prioritate a Ministerului Sănătății
MOLDPRES: Doamna Nemerenco, ne aflăm la sfârșit de an. Dacă ați face o retrospectivă a anului 2024, care sunt cele mai importante realizări ale Ministerului Sănătății?
Ala Nemerenco: În acest an, la fel ca și în cei precedenți, împreună cu partenerii ministerului și colegii am continuat să investim în modernizarea sistemului de sănătate pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor medicale și a le aduce cât mai aproape de oameni.
Începând cu anul 2023, Republica Moldova a făcut progrese și a dezvoltat, în premieră, o rețea națională de centre pentru tratamentul accidentului vascular cerebral (AVC), pentru că țara noastră se află printre primele zece țări din lume cu cea mai înaltă mortalitate din cauza AVC-ului. Este important să prevenim apariția AVC-ului prin controlul hipertensiunii arteriale și al altor stări, dar și să fim capabili să intervenim, atunci când acestea se întâmplă. Astfel, au fost deschise 13 centre pentru tratamentul AVC-ului, dintre care 11 sunt primare, unul multidisciplinar și unul comprehensiv. Acestea au fost dotate cu tomografe computerizate, aparate de telemedicină, aparate Doppler, EEG, INR expres. Actualmente, fiecare pacient, oriunde s-ar afla, este transportat, prin intermediul Serviciului de asistență medicală urgentă, la un centru de AVC, nu la un spital raional, care nu este dotat cu echipament medical pentru asemenea cazuri. Scopul este de a-l investiga, și, dacă este posibil, de a-i aplica tratament tromobolitic, sau de a-l transporta de urgență în centrele din Chișinău pentru trombextracție mecanică. Aceste măsuri au contribuit, în primul rând, la reducerea timpului mediu de la apariția simptomelor până la internare, de la 905 minute în 2023 la 423 de minute în 2024, ceea ce însemnă mai multe vieți salvate și o șansă reală la recuperare pentru pacienți. În anii următori, așteptăm o scădere a indicatorilor mortalității și a dizabilității grave cu referire la această maladie. Totodată, deschiderea și modernizarea acestor centre permit realizarea investigațiilor într-un spectru mai larg și pacienților cu alte diagnostice.
De asemenea, în acest an, Ministerul Sănătății, în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), a finalizat implementarea unui proiect grandios de dotare a 12 centre perinatale, la nivel național, cu echipament medical de ultimă generație, mobilier, truse și consumabile, fiind modernizate complet sălile de naștere, sălile de operații obstetricale, unitățile de terapie intensivă pentru nou-născuți și mame, saloanele pentru trezire postoperatorie pentru femei și secțiile de transfuzie a sângelui. Astfel, chiar și centrele perinatale dislocate în raioane dispun, în prezent, de incubatoare pentru nou-născuți, ventilatoare, echipamente de resuscitare. Nouă dintre centre au fost dotate și cu ambulanțe de tip A.
De la începutul acestui an, fiecare nou-născut din țara noastră beneficiază de verificarea auzului prin screening audiologic, care permite depistarea precoce a afecțiunilor auditive și prevenirea cazurilor de surditate. Este o investigație absolut gratuită, accesibilă în fiecare maternitate din republică. În acest scop, Ministerul Sănătății a distribuit 40 de echipamente de screening audiologic neonatal în toate centrele perinatale, cu sprijinul UNICEF și finanțare din partea Guvernului Japoniei.
Ministerul Sănătății a distribuit spitalelor 40 de stații de producere a oxigenului medical, care sunt esențiale pentru a crește capacitatea instituțiilor de a trata pacienții în stare critică, dar și de a fi mult mai pregătite pentru a face față unor eventuale pandemii.
Tot în acest an, mai multe instituții medico-sanitare din Republica Moldova au fost dotate cu angiografe biplanare, rezonanțe magnetice, echipament de brahiterapie pentru tratamentul oncologic, ultrasonografe de înaltă performanță, aparate de radiografie, inclusiv cu braț, echipamente pentru sterilizare, aparate de anestezie, mese pentru operații, laparoscoape, brancarde mobile, defibrilatoare etc. Echipamentele permit medicilor să efectueze investigații și operații precise și detaliate, contribuind la îmbunătățirea calității serviciilor medicale oferite pacienților. În același timp, am muncit pentru a avea un sistem mai rezilient la posibile crize. De exemplu, au fost instalate sisteme fotovoltaice în zece spitale raionale și reparate multe edificii ale instituțiilor medico-sanitare – au fost renovate fațade și acoperișuri, rețele termice, energetice, de apă și canalizare și cazangerii. De asemenea, au fost instalate ascensoare și panouri solare și s-au făcut investiții considerabile în lucrările de reparație a spațiilor pentru instalarea a sute de echipamente de ultimă generație. Astfel, în 2022 și 2023 am asigurat spitalele cu generatoare electrice.
Totodată, și modernizarea domeniului de sănătate publică este o prioritate, deoarece este cel care răspunde la toate crizele. În acest an au fost reparate capital edificiile centrale ale Agenției Naționale de Sănătate Publică, ale centrelor de sănătate publică Bălți și Cahul, dar și cel al Subdiviziunii Dondușeni din cadrul Centrului de sănătate publică Edineț. În curând, majoritatea vor fi inaugurate.
La cele mai înalte standarde au fost renovate secții de diferit profil, printre care 11 secții de reanimare și terapie intensivă, chirurgie, pediatrie, maladii cronice, psihiatrie, săli de operație, de naștere, spații auxiliare, stații și puncte de asistență medicală urgentă, centre consultative și blocuri alimentare.
În cadrul programului „Farmacie în satul tău”, subvenționat de Guvern, au fost deja deschise peste 50 de farmacii în mai multe localități din diferite raioane.
Achiziția de ambulanțe noi rămâne o prioritate permanentă pentru Ministerul Sănătății, deoarece parcul de autosanitare trebuie mereu înnoit. În acest an, au fost achiziționate 65 de autosanitare noi. Menționez faptul că, în ultimii doi ani, ministerul, din diferite surse, a dotat Serviciul de asistență medicală urgentă cu 209 ambulanțe noi, de toate tipurile, de la categoria A până la reanimobile, de tip C.
MOLDPRES: Doamnă ministru al Sănătății, care sunt prioritățile stabilite pentru anul care vine?
Ala Nemerenco: Pe parcursul anului 2024, am efectuat mai multe vizite oficiale în diferite țări, unde am avut întrevederi cu partenerii noștri. Recent, la Viena, am avut un dialog cu directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, în cadrul căruia am punctat și noi perspective de colaborare. Astfel, AIEA va trimite în Republica Moldova o misiune specială care va evalua domeniul oncologic. Raportul elaborat va servi drept fundament la crearea programului național de cancer pentru următorii zece ani, dar și la facilitarea procesului de identificare a partenerilor care vor investi în soluțiile de tratament împotriva cancerului.
Am stabilit mai multe priorități pentru anul viitor cu scopul de a dezvolta și moderniza sistemul medical din Republica Moldova, dar și pentru a oferi personalului medical și pacienților condiții de muncă și servicii medicale de calitate. Astfel, vom continua dezvoltarea sistemului de urgență; vom iniția proiectarea departamentelor și secțiilor de reabilitare în zece spitale din republică și vom crește accesul pacienților la servicii de diagnostic atât de laborator, cât și imagistic, ca urmare a dotării masive a instituțiilor medicale din ultima perioadă.
În anul care vine, ministerul va acorda mai multă atenție domeniului de asistență medicală primară, în special modalității de activitate a centrelor de sănătate din zonele rurale. Este foarte important să micșorăm volumul de lucru și responsabilitățile medicilor de familie, dar și să lărgim accesul pacienților la serviciile de medicină primară. De obicei, nemulțumirea oamenilor apare de acolo, că sunt purtați pe drumuri, că lucrurile nu se rezolvă mai rapid, că nu cunosc la ce au sau nu acces gratuit. Ne punem scopul, de asemenea, să ajungem la cât mai mulți oameni, să îi informăm corect, să discutăm cât mai mult despre condiționare, plăți și drepturi.
MOLDPRES: Lipsa specialiștilor calificați este resimțită în mod special în raioane. Cum convingeți tinerii specialiști să meargă să lucreze în sate?
Ala Nemerenco: Ministerul Sănătății depune eforturi continue pentru a le crea tinerilor specialiști în medicină condiții bune de muncă. Pentru a-i atrage și menține în sistemul medical, în special la sate, a fost majorată indemnizația unică până la 250 de mii de lei. Beneficiarii acesteia sunt medicii, farmaciștii și specialiștii cu studii superioare de licență în domeniul medical care se vor angaja conform repartizării Ministerului Sănătății. Mai mult, tinerii specialiști beneficiază de compensarea cheltuielilor pentru închirierea locuinței și pentru consumul de energie termică și electrică în primii cinci ani de activitate. În lista beneficiarilor de indemnizații și compensații au fost incluși și tinerii specialiști cu studii superioare de licență în medicină: optometriști, asistenți medicali generaliști licențiați, tehnicieni radiologi, kinetoterapeuți.
Tot în această toamnă, a fost aprobat și Regulamentul privind modul de stabilire și acordare a compensației pentru cheltuielile de transport ale lucrătorilor medico-sanitari și farmaceutici. Aproximativ trei mii de lucrători medicali beneficiază de compensații.
Majorarea salariilor lucrătorilor sistemului medical este o prioritate a Ministerului Sănătății. Pe tot parcursul mandatului meu am efectuat majorări de salarii – în anii 2021, 2022 și 2023. Iată că de la 1 ianuarie 2025 vor crește cu 15% lefurile lucrătorilor din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul de asigurări medicale și cu 10% vor fi majorate salariile personalului medical din instituțiile bugetare subordonate ministerului.
Menționez faptul că, datorită creării condițiilor optime de muncă, prin modernizarea și dotarea cu echipament și dispozitive performante a instituțiilor medicale, tot mai mulți tineri specialiști aleg să activeze în spitalele din afara municipiului Chișinău.
MOLDPRES: Lista de medicamente compensate a fost extinsă. Sunt planificate introducerea unor preparate noi în această listă în anul 2025?
Ala Nemerenco: Da, a fost extinsă lista de medicamente compensate noi. A crescut semnificativ, cu 371 de lei, suma medie compensată pentru un beneficiar. Creșterea acestei sume compensate reflectă eforturile sistemului de sănătate de a reduce povara financiară asupra pacienților, în special pentru cei cu afecțiuni cronice care necesită tratamente permanente esențiale.
De asemenea, a crescut numărul de farmacii, cu 286 față de decembrie 2023, care eliberează medicamente compensate, ceea ce arată un progres semnificativ în extinderea accesului la servicii farmaceutice.
E necesar de menționat că, în premieră, în 2024, a fost implementată e-Rețeta compensată, marcând digitalizarea procesului de prescriere și eliberare a medicamentelor compensate.
În anul 2025, Ministerul Sănătății are în plan să extindă accesul la tratamente pentru afecțiuni prioritare, cu un impact semnificativ asupra sănătății populației. Sănătatea mintală, afecțiunile cronice și neurologice și îngrijirile paliative sunt câteva dintre direcțiile strategice.
De asemenea, în anul care vine, ne propunem să îmbunătățim accesul pacienților cu diabet zaharat și al celor cu afecțiuni care duc la retenția urinară la dispozitive medicale necesare esențiale, precum senzorii pentru monitorizarea glicemiei și cateterele urinare. Actualmente, se examinează posibilități financiare, numărul de pacienți eligibili, pentru a lua decizia privind compensarea pe viitor. Aceste măsuri reflectă angajamentul de a sprijini pacienții cu nevoi speciale și de a preveni complicațiile costisitoare pe termen lung, asigurând, în același timp, o gestionare eficientă a resurselor financiare.
MOLDPRES: În ultimii ani mai multe instituții medicale din republică au fost dotate cu generatoare electrice și cu stații de producere a oxigenului medical. Există instituții care nu au în dotare generatoare electrice?
Ala Nemerenco: Într-adevăr, în ultimii ani, sistemul medical al Republicii Moldova a beneficiat de un proces amplu de consolidare a capacităților energetice, o măsură esențială pentru asigurarea funcționării continue a instituțiilor medicale, în special în contextul provocărilor actuale din sectorul energetic. Ministerul Sănătății, cu sprijinul partenerilor externi, a dotat cu generatoare de curent electric toate instituțiile medico-sanitare publice spitalicești din țară.
Această realizare a fost posibilă inclusiv datorită sprijinului financiar oferit de guvernele multor țări-prietene ale Republicii Moldova. Majoritatea generatoarelor au ajuns la noi prin intermediul Mecanismului de protecție civilă a Uniunii Europene (Polonia și Franța), dar și al donațiilor organizațiilor internaționale precum Agenția Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Agenția ONU pentru Refugiați (UNHCR) și Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite (UNICEF).
În prezent, spitalele dispun de 201 generatoare de curent electric. Acestea au fost verificate, testate și sunt funcționale, capabile să acopere necesitățile în energie în eventualitatea căderii sistemului electric. Generatoarele electrice asigură activitatea neîntreruptă a instituțiilor medicale, în mod prioritar a departamentelor vitale, precum: unitățile de primiri urgente, blocurile chirurgicale, secțiile de reanimare și terapie intensivă, secțiile neonatale etc. Țin să precizez că instituțiile medicale mari și strategice sunt asigurate cu câte 4-7 generatoare de curent electric.
Astfel, activitatea spitalelor va fi asigurată de generatoare doar în situații excepționale și în mod prioritar în unitățile de primiri urgente, secțiile de reanimare și terapie intensivă ale spitalelor, deoarece ele consumă foarte mult combustibil și alimentarea lor este costisitoare.
MOLDPRES: Unul dintre proiectele majore anunțate atunci când ați preluat funcția de ministru al Sănătății a fost construcția a două spitale regionale, în municipiul Bălți și Cahul, pentru a putea oferi asistență medicală la standarde moderne pentru locuitorii din nordul și sudul Republicii Moldova. La ce etapă se află aceste proiecte?
Ala Nemerenco: În prezent, ambele proiecte se află la etape diferite de proiectare și evaluare.
Referitor la Spitalul regional Bălți: a fost finalizat studiul de fezabilitate și a fost trecută etapa de aprobare a finanțării de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB). Terenul pentru spital a fost trecut în proprietatea statului și, actualmente, este în derulare procedura de achiziții a proiectului tehnic conceptual, care va permite proiectarea instituției și realizarea lucrărilor de construcție.
Despre Spitalul regional Cahul: a fost finalizat studiul de fezabilitate și se află la etapa finală designul tehnic conceptual, care va permite proiectarea spitalului și realizarea lucrărilor de construcție. De asemenea, au fost încheiate și aprobate toate etapele de evaluare internă, care permit depunerea proiectului la Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru aprobarea finanțării acestuia. Demararea construcțiilor ambelor spitale regionale este preconizată pentru vara anului 2026.