Germania exclude orice relansare a gazoductului Nord Stream 2 între Rusia şi Europa, cerută de Moscova lui Trump

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Externe
Ministrul german în exerciţiu de Externe Annalena Baerbock exclude orice redemarare a proiectului gazoductului Nord Stream 2 în vederea unei reaprovizionări a Europei cu gaze naturale ruseşti, o problemă evocată recent de Moscova, relatează AFP.
2.4.2025 12:31
2.4.2025 12:31
Deschide md
Externe
Decizia proastă cu privire la Nord Stream 2 ne-a costat scump ca societate germană”, a denunţat marţi, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Kiev, şefa în exerciţiu a diplomaţiei germane, transmite News.ro.
Am plătit miliarde de euro pentru asta şi este cât se poate de clar că acest oleoduct nu poate fi reactiva. Este o decizie care se află în mâna germanilor. Această decizie a fost luată de către precedentul Guvern federal” al cancelarului social-democrat Olaf Scholz, „în acord total” cu Partidul Uniunea Creştin Democrată (CDU, conservatori), care a obţinut o victorie în alegerile legislative din februarie, a precizat șefa diplomației germane.

Principala cale de tranzit a gazelor narturale ruseşti către Europa, cele două gazoducte Nord Stream, cu o lungime de 1.200 de kilometri fiecare, care leagă Rusia şi Germania pe sub Marea Baltică, au fost abandonate în urma unor explozii, în septembrie 2022, care le-a făcut neoperabile.

Financial Times evoca la începutul lui martie o ipoteză până acum de negândit a unei reporniri, în cadrul apropierii lui Donald Trump de Vladimir Putin, în contextul în care, după distrugerea celor două conducte ale Nord Stream 1, o conductă a Nord Stream 2 a rămas intactă şi poate fi reutilizată.

Într-un interviu, la 26 martie, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov anunţa negocieri între Moscova şi Washington în această problemă.

Bineînţeles, există divergenţe. Însă este doar în interesul Rusiei şi Statelor Unite să se restabilească o aprovizionare energetică normală în Europa? Gazoductele Nord Stream sunt în curs de negocieri. Ar fi interesant ca americanii să se folosească de influenţa lor în Europa şi să-i oblige să nu respingă gazele naturale ruseşti. Ar părea suprarealist”, anunţa el la postul rus Pervîi Kanal.

În Germania, a cărei economie rămâne slabă - după doi ani la rând de recesiune -, câteva voci au apreciat că proiectul merită să fie studiat din nou.

Auzim că unii speculează cu privire la acest lucru, dar nu sunt politicieni germani de prim-plan, nu sunt cei care iau deciziile economice şi geostrategice centrale”, a subliniat Annalena Baerbock.
Securitatea Europei şi securitatea economică sunt strâns legate”, a subliniat ea, în cea de a noua vizită în Ucraina de la începutul invaziei ruse, la 24 februarie 2022.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md