Europa Liberă a anunțat că guvernul SUA i-a oprit transmisia televiziunii în limba rusă

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Externe
Directorul executiv de la Radio Europa Liberă/Radio Libertatea a anunțat, joi, că guvernul SUA a închis un satelit care transmitea în Rusia postul de televiziune Current Time al instituției de presă, relatează AFP, citat de Hotnews.
3.4.2025 22:00
3.4.2025 22:00
Deschide md
Externe

Cu sediul la Praga, RFE/RL a fost fondat în perioada Războiului Rece pentru a contracara propaganda sovietică și era finanțat de SUA, însă administrația Trump a decis să îi înghețe fondurile la jumătatea lunii martie, în contextul eforturilor de a reduce dimensiunea guvernului federal.

RFE/RL a contestat decizia în instanță și a obținut un ordin de restricție temporară împotriva măsurilor, însă Agenția SUA pentru Media Globală (USAGM), instituția americană care îi supraveghează operațiunile, încă nu a deblocat fondurile.

„Am ajuns astăzi la lucru și am văzut că serviciile de satelit care ajung în Rusia au fost oprite de USAGM”, a declarat directorul executiv al RFE/RL, Stephen Capus, pentru AFP.

Decizia afectează postul de televiziune 24/7 în limba rusă „Current Time”, care transmitea în Rusia, Ucraina, Asia Centrală, Europa de Est și alte regiuni.

Capus spune că „USAGM a notificat RFE/RL” că „au fost reziliate” contractele privind transmisia prin satelit a postului Current Time „în Europa”.

El a precizat că dacă încearcă să vadă postul Current Time clienților ruși le apare acum o imagine roșie cu următorul mesaj: „Regretăm să vă informăm că Agenția SUA pentru Media Globală (USAGM) a decis să rezilieze distribuția Current Time”.

Șeful RFE/RL: Administrația Trump ar dori să ne vadă postul închis

RFE/RL ajunge în prezent la 50 de milioane de oameni din țări cu regimuri autoritare, printre care Belarus, China, Iran sau Rusia, încercând să contracareze propaganda oficială. Radioul, susține Capus, are și alte mijloace de a ajunge la publicul rus.

„Însă (…) nu a fost guvernul rus cel care a întreprins o astfel de acțiune. Asta a fost ordonată de USAGM”, a spus șeful RFE/RL.

RFE/RL a trimis mulți angajați în concediu cu salariu redus, luni, în timp ce aștepta să primească din partea USAGM cele 77 de milioane de dolari de care are nevoie pentru a funcționa până în octombrie.

Capus îl acuză pe Trump că încearcă să închidă RFE/RL și alte publicații afectate de suspendarea fondurilor.

„Nu cred că există vreun dubiu că administrația Trump ar dori să ne vadă închiși (cu sensul de închidere a postului, încetare a activității, n.r.). Cred că este destul de clar”, a declarat Stephen Capus.

După ce a revenit la Casa Albă, Donald Trump a restabilit contactele dintre Washington și Moscova și a purtat mai multe discuții cu Vladimir Putin, în încercarea de a negocia o încetare a focului în războiul din Ucraina. Recent, SUA a anunțat că partea rusă și cea ucraineană au fost de acord cu un armistițiu în Marea Neagră și în sectorul energiei.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md