Gata cu tergiversările în instanță! Noi reguli privind procedurile de insolvabilitate, examinate de Parlament

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Politic
Termenul maxim de adoptare a hotărârii de intentare a procesului de insolvabilitate de către instanța de judecată se reduce de la 20 -la 5 zile lucrătoare.
8.11.2024 12:54
11.11.2024 9:56
Cristina Vlah
Politic

Acest lucru va fi posibil dacă, în cererea introductivă, debitorul declară că se află în stare de insolvabilitate și își exprimă intenția de a lichida sau de a restructura activitatea. Prevederile în acest sens se conțin într-un proiect de modificare la Legea insolvabilității, aprobat în primă lectură de Parlament, transmite IPN.

Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Potrivit autorilor, inițiativa oferă soluții care să prevină tergiversarea procedurilor de insolvabilitate, să îmbunătățească recuperarea creanțelor creditorilor și asigurarea protecției echitabile a intereselor tuturor părților implicate în proces.

Noile prevederi vor permite desfășurarea adunării creditorilor în regim online, ceea ce înseamnă mai multă eficiență și mai puține costuri. Totodată, recuperarea creanțelor privind contribuțiile de asigurări sociale de stat obligatorii va fi simplificată, pentru a asigura dreptul angajaților la prestații sociale. Este țintită și gestionarea mai eficientă a companiilor de stat insolvabile, fiind asigurată notificarea lor și implicarea mai activă a reprezentantului debitorului în procedura de insolvabilitate.

„Prin această intervenție, creștem puterea sau greutatea debitorului, pentru ca acesta să-și apere drepturile. În al doilea rând trebuie să limităm și să descurajăm la maximum practica „eu sunt administrator de insolvabilitate ca să fac bani”. Nu – eu sunt administrator de insolvabilitate ca să pun compania pe picioare sau rezolv problema în direcția cealaltă. Acesta este sistemul, din păcate, în acest moment și există această problemă că sistemul actual de stimulente încurajează abuzuri și oameni care lucrează o oră pe lună”, a declarat vicepremierul Dumitru Alaiba.

Potrivit lui Alaiba, ministerele economiei și justiției vor analiza modul în care sunt stabilite tarifele pentru serviciile acestor administratori de insolvabilitate, pentru „a mai limita din pofte”.

Conform datelor Agenției Proprietății Publice, în prezent sunt 49 de întreprinderi de stat și societăți comerciale în procedură de insolvabilitate, iar 14 se află în procedură de lichidare.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md