Activitatea deputaților în luna decembrie: 45 de acte normative adoptate și peste 100 de rapoarte și corapoarte aprobate în Comisii

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Politic
În ultima lună a anului 2024, deputații din Parlamentul R. Moldova au adoptat 45 de acte normative și s-au întrunit în cinci ședințe în plen, care au durat, în total, peste 46 de ore. Dacă se putea mai bine sau nu - să se expună specialiștii.
2.1.2025 12:59
2.1.2025 13:01
Cristina Vlah
Politic

În cadrul Comisiilor, legislatorii au fost mai activi. Au fost aprobate 76 de rapoarte, 37 de corapoarte și 82 de avize. Cât privesc inițiativele legislative examinate la ședințele comisiilor permanente, pe parcursul lunii decembrie, 73 de proiecte de acte normative au fost transmise în comisii pentru examinare. Astfel, au fost organizate în total 54 de ședințe.

Conform datelor statistice oferite de Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului, 37 dintre proiectele adoptate sunt legi, iar 8 – hotărâri. În prima lectură au fost votate 35 de proiecte, iar 9 dintre ele au fost elaborate cu scopul armonizării legislației naționale cu legislația Uniunii Europene.

„Deputații au adoptat Legea Bugetului de stat pentru anul 2025, Bugetul asigurărilor sociale și Bugetul fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2025. Documentele presupun majorări salariale pentru mai multe categorii de angajați, creșterea prestațiilor sociale, investiții în drumuri și alte proiecte de infrastructură.

La fel, Parlamentul a adoptat Strategia națională de apărare a Republicii Moldova pentru anii 2024 – 2034 și a instituit moratoriu la plata datoriilor pentru fermierii afectați de seceta din acest an. Deputații au mai votat pentru instituirea stării de urgență în Republica Moldova pe o perioadă de 60 de zile, în legătură cu insuficiența resurselor energetice.

În lectura a doua a mai fost votat un proiect care prevede că cetățenii vor putea contracta servicii de asistență juridică la distanță, iar un alt document presupune acordarea de garanții sociale pentru veteranii de război. Totodată, Parlamentul a declarat anul 2025 „Anul Mihai Eminescu””, se menționează în comunicatul Parlamentului.

De asemenea, legislatorii au organizat audieri despre fraudele electorale semnalate în cadrul alegerilor prezidențiale și al referendumului constituțional. Urmare a celor discutate, deputații au votat în prima lectură măsuri legislative suplimentare pentru combaterea corupției electorale.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md