Alexandr Slusari: Guvernul are toate instrumentele pentru a pune la punct aceasta „contora” de influență Moldovagaz
Slusari susține că planul său nu implică costuri din bugetul de stat și oferă Energocomului posibilitatea de a fi furnizor de serviciul public de ultimă opțiune.
Planul lui Slusari prevede patru puncte. Primul punct ține de înlocuirea actualului șef de la Moldovagaz.
„În condițiile stării de urgență CSE legal poate înlocui pe Vadim Ceban cu altă persoana, de exemplu același domnul Junghietu, lucru, care dvs ați promis demult, dar nu știu de ce ați uitat. În general, CSE poate desemna toata componența executivului companiei. De ajutor poate fi proiectul domnului Tofilat privind administrare externă în cadrul Moldova Gaz”, propune Slusari.
Cel de-al doilea punct din planul său se referă la faptul ca noua conducere a companiei Moldovagaz să nu mai semneze actele de verificare privind recunoașterea datoriilor de 709 milioane dolari față de Gazprom. Slusari susține că actualul conducător de la Moldovagaz în mod sistematic a confirmat în scris faptul recunoașterii acestor datorii.
„Anume aceasta formalitatea a servit rușilor motivul pentru sistarea furnizării gazului din 1 ianuarie 2025”, a opinat Slusari.
Un alt punct al planului său prevede adresarea Guvernului către un arbitraj european privind contestarea datoriilor de 709 mln dolari, invocate de Gazprom după exemplul Ucrainei.
Cel de-al patrulea punct ține de pregătirea Energocom pentru a deveni până la finele anului 2025 furnizor de serviciu public și de ultimă opțiune, sarcină stabilită în Planul strategic al companiei.
„Cu experiența internațională în achiziții și luând în calcul starea actuală financiară a Moldovagaz, compania cu capital de stat moldav 100 % are toate șanse să substitui anexa Gazpromului în rapoartele cu consumători finali în procesul distribuției gazului. Poate apar și alte întreprinderi. Nu ar fi nici o problema în condițiile implementării pachetului III energetic faptul că majoritatea gazoductelor aparține Moldovagaz. Ele sunt gestionate de operator independent din România. Apropo, odată trebuie de făcut regulă cu acele gazoducte, construite din banii cetățenilor și agenților economici, dar «prihvatizate» de Moldovagaz, aspectul abordat în raportul Curții de Conturi”, a opinat Slusari.
Iar în situația în care Moldovagaz va opune rezistență, atunci autoritățile ar trebuie să se gândească la naționalizarea gazoductelor.