Furt și vânzare ilegală de lemn // 9 angajați ai Întreprinderii pentru Silvicultură Chișinău, trimiși în judecată
Potrivit acuzatorilor de stat, cauza penală expediată în instanța de judecată vizează incriminarea de săvârșire a infracțiunii de delapidare a averii străine (art. 42, 191 alin. (4) din Codul penal).
Procuratura Anticorupție ne informează că această cauză penală a fost pornită în decembrie 2018, de către Centrul Național Anticorupție în baza unui denunț, ulterior fiind stabilită exercitarea urmăririi penale de către Procuratura Anticorupție.
„Probele administrate au demonstrat că, cele nouă persoane, angajați ai Întreprinderii pentru Silvicultură Chișinău, au organizat o schemă infracțională de delapidare a bunurilor publice în perioada anilor 2018 – 2020. Mai exact, aceștia în complicitate, au implementat o metodă ilegală de sustragere a masei lemnoase din fondul forestier administrat. Învinuiții au înregistrat defectuos masa lemnoasă obținută în urma tăierilor de arbori și nu au luat la evidență întreaga cantitate de lemn recoltată, ascunzând astfel cantitățile reale. Aceștia au înstrăinat ulterior lemnul obținut ilegal către terți, iar profitul astfel obținut a fost împărțit între membrii grupului infracțional, cauzând statului un prejudiciu material semnificativ”, ne anunță Procuratura Anticorupție printr-un comunicat.
De cealaltă parte, învinuiții nu și-au recunoscut vinovăția, cauza penală fiind trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.
Dacă vor fi găsiți culpabili de comiterea infracțiunii de delapidare a averii străine, aceștia riscă o pedeapsă sub formă de închisoare de la 7 la 12 ani.
Este de menționat că persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.