Decis! Judecătoarea Mariana Ursachi, eliberată de la CSJ cu interdicții și fără indemnizația de concediere
Decizia CSM-ului vine în contextul evaluării de către Comisia Vetting asupra Marianei Ursachi (Pitic), evaluare pe care magistrata a picat-o din motiv de lipsă de integritate financiară.
La ședință, judecătoarea a venit însoțită de avocata sa, Cristina Ciubotaru. Partea apărării a cerut ca ședința să se desfășoare în format închis din motiv că ar implica informații personale sensibile, care îi vizează viața privată și care vizează un copil minor. Membrii CSM, însă, au decis ca ședința să continue în format deschis pentru a asigura transparența, motiv din care partea apărării și magistrata au părăsit sala de ședințe.
În decizia Consiliului Superior al Magistraturii se menționează că Mariana Ursachi este eliberată din funcție, cu o interdicție de a ocupa alte funcții de demnitate publică pe un termen de 7 ani.
„Se acceptă raportul Comisiei de evaluare externă, se eliberează din funcție Mariana Ursachi în temeiul art. 17, alin. 4 din legea nr 65 /2023.
Se decade Mariana Pitic din dreptul de a exercita funcția de judecător, timp de 7 ani din data rămânerii definitive a Hotărârii CSM. Se informează ANI că Mariana Ursachi nu are dreptul de a exercita funcții de demnitate publică timp de 7 ani, din data rămânerii definitive a Hotărârii CSM. Se lipsește Mariana Ursachi de dreptul de indemnizație unică de concediere. Hotărârea poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție în termen de 5 zile de la notificare”, a citit din Hotărâre președintele CSM, Dumitru Obadă.
Decizia a fost aprobată cu 8 voturi pro.
Menționăm, că Mariana Ursachi (Pitic) a ajuns în atenția publică după ce a declarat că deține un automobil Porche Cayenne, care „ar valora doar 11 mii de lei”. Tot Mariana Ursachi este unul din judecătorii, care alături de alți 2 colegi, au decis re-evaluarea a 21 de decizii ale Comisiei Pre-Vetting, în august 2023. Atunci, acel complet de judecători a fost dur criticat pentru faptul că ar tergiversa procesul de evaluare externă al judecătorilor, adică procedura de pre-vetting.