Focar de rujeolă, înregistrat săptămâna trecută în Chișinău

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Social
Un focar de rujeolă a fost înregistrat săptămâna trecută în capitală.
17.2.2025 11:53
17.2.2025 11:53
Cristina Vlah
Social

Mai exact este vorba despre o familie, în care copilul a fost confirmat cu această boală, iar tatăl are toate simptomele și așteaptă rezultatele de investigații.

Despre acest lucru a anunțat șeful Direcției Generale Asistență Medicală și Socială, Vladimir Bolocan, în cadrul ședinței operative a Primăriei.

„Avem semnalate cazuri de rujeolă în familiile, unde persoanele sunt nevaccinate. S-au atestat după mai multe ture de odihnă în regiunile turistice din Ucraina. Săptămâna trecută a fost înregistrat un focar de rujeolă într-o familie. Copilul a fost confirmat, iar tatăl are simptome de rujeolă și așteptăm rezultatele investigațiilor de laborator.  
Amintim tuturor despre importanța vaccinării și în cazul în care apar simptome precum: creșterea temperaturii, febră inexplicabilă sau dacă apar erupții cutanate, dar nu neapărat să fie aceste erupții -pentru că rujeola care circulă este diferită, de la caz la caz. În toate aceste cazuri este important de adresat la medic”,
a declarat Vladimir Bolocan.

Demnitarul a informat că în ultimele săptămâni s-a întețit numărul cazurilor de gripă, printre care: gripa de tip AH1N1 se atestă în 55% de cazuri, iar virsul gripal de tip B – în 35% de cazuri.

Menționăm, că rujeola – denumită în popor ca și pojar - este o boală cauzată de un virus. Astăzi pojarul poate fi prevenit prin vaccinare. 9 din 10 persoane neimunizate, care stau în apropierea unei persoane infectate, se vor infecta la rândul lor. La copiii mici, pojarul poate duce la deces. Perioada de incubație este de 7-14 zile. Simptomele de debut sunt: febra înaltă, tuse, rinoree, ochi roșii cu secretii abundente (conjunctivită), iar la 2-3 zile de la debutul simptomelor, pot să apară în cavitatea bucală pete mici albe denumite pete Koplik. La 3-5 zile de la debutul simptomelor, de declanseaza eruptia cutanată. De obicei, erupția debuteaza cu pete roșii plate care apar pe față, pe linia părului, și se răspândesc la nivelul gâtului, trunchiului, brațelor și picioarelor. Când erupția apare, febra poate ajunge la peste 40° Celsius.
Virusul rujeolei este înalt contagios, trăiește în căile respiratorii superioare ale persoanei infectate. Se răspândește pe calea aerului, prin tuse și stranut.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md