Expert în economie: Banii trimiși 10 ani de diaspora au depășit exporturile moldovenești
Timp de 10 ani, banii trimiși acasă de către moldovenii care au muncit peste hotare au fost mai mari decât exporturile moldovenești. O spune expertul economic Veaceslav Ioniță, în cadrul emisiunii sale săptămânale „Analize economice”.
Potrivit lui Veaceslav Ioniță, vânzările nete de valută din partea persoanelor fizice vorbesc despre faptul că moldovenii au adus bani în țară și pe alte căi decât cele oficiale. În 2000, moldovenii au vândut 258 mln de dolari, pe când în 2023 – 2,85 mlrd de dolari, iar în 2024, trimestrul III, în valoare anuală – 3,10 mlrd/dolari.
„Există o diferență de 1 mlrd și jumătate de dolari dintre transferurile oficiale efectuate de către persoanele fizice și vânzările oficiale de valută ale persoanelor fizice. Acest indicator este mai aproape de realitate. El descrie valuta pe care o vând moldovenii. Un moldovean ca să vândă valută, el trebuie să o primească de undeva. În fiecare an, avem o sumă de bani, în valută, cu mult mai mare decât anul precedent”, potrivit lui Veaceslav Ioniță.
Economistul susține că sunt cinci factori care reflectă situația transferurilor de peste hotare. Primii doi dintre aceștia influențează în scădere indicatorul de transferuri ale cetățenilor, iar ceilalți trei – în creștere. Este vorba despre valuta adusă în Republica Moldova de către refugiații ucraineni, exporturile nedeclarate ale producției agricole și introducerea valutei în țară ca persoană fizică și procurările de automobile de peste hotare.
La fel, aici se înscrie odihna peste hotare a moldovenilor, procurările de bunuri peste hotare de către persoane fizice și introducerea lor fără declarația vamală, inclusiv în limita legii.
Analizând transferurile totale ale diasporei, analistul economic afirmă că din 2000 și până în 2024 acestea au totalizat 53 mlrd/dolari, dintre care 15,1 mlrd/dolari în ultimii cinci ani.
Cu referire la fluxurile valutare intrate în Republica Moldova, în ultimii 25 ani, de la moldovenii plecați peste hotare, analistul economic a menționat că intrările oficiale de valută în favoarea persoanelor fizice, au fost de 28,4 mlrd/dolari; vânzările oficiale de valută ale persoanelor fizice – 44,6 mlrd/dolari. Astfel, se constată o diferență de 16,2 mlrd/dolari.
Potrivit lui Veaceslav Ioniță, contribuția diasporei la BPN, în 2000/2004 a fost de 15,5% sau 6,1 mlrd/lei din veniturile BPN erau formate din venituri obținute de la cheltuielile făcute de către oamenii care au primit bani de peste hotare.
Vorbind despre transferurile de peste hotare, raportate la PIB, economistul susține că astăzi sunt de două ori mai puține decât ceea ce a fost cândva, cu 20%. Însă, cumulativ, din 2000 și până în prezent, diaspora a transferat aproape 7 PIB-uri ale Republicii Moldova. La valoarea anului 2024 – 123,6 mlrd/dolari.