Exclusiv // Poate ataca Rusia R. Moldova? Ce spune expertul militar, Yuri Fedorov

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Politic
10.3.2024 20:34
30.9.2024 18:04
Deschide md
Politic

O confruntare directă între Federaţia Rusă și Republica Moldova este puțin posibilă în prezent, dat fiind faptul că posibilitățile Rusiei sunt destul de limitate, deoarece nu există comunicații de transport directe care să lege Rusia de regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Despre acest lucru a declarat în cadrul unui interviu, acordat în exclusivitate jurnalistului TVR MOLDOVA, Constantin Uzdriș, expertul militar, Yuri Fedorov.

„Cred că în prezent posibilitățile Rusiei sunt destul de limitate, deoarece nu există comunicații de transport directe care să lege de exemplu, (n.r. Rusia de) regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Această regiune a fost întotdeauna principala bază de unde erau pornite activități subversive împotriva Moldovei, dar nu există comunicații de transport directe între regiunea transnistreană și teritoriul Rusiei. Prin Ucraina astăzi este foarte dificil pentru ruși atât să-și transfere oameni, cât și să livreze unele bunuri materiale, arme sau altceva. Deci, singura opțiune (n.r. pentru Rusia) care rămâne sunt comunicațiile prin teritoriul Moldovei. Dar aici, este o întrebare care trebuie adresată autorităților de la Chișinău: cât de eficient acționează împotriva acestor activități subversive?”, a spus Yuri Fedorov.

El s-a referit și la cele două rapoarte emise de la începutul acestui an de Institutul pentru Studiul Războiului de la Washington în care se spune că Rusia desfășoară operațiuni informaţionale împotriva Republicii Moldova similare celor pe care le înfăptuia înainte de invaziile din Ucraina, din 2022, dar și din 2014.

„În afară de aceste două rapoarte, au fost emise alte materiale interesante publicate de cercetători ruși independenți despre activitatea unuia dintre departamentele administrației prezidențiale (n.r. de la Moscova) – aşa-numita „Direcție pentru cooperare interregională și culturală cu alte state”. Însă era prevăzut ca instituţia să funcţioneze ca un directorat care coordonează și controlează activitățile diferitor servicii de informații rusești în diferite state, în special din statele din fosta URSS și o atenţie sporită era acordată anume Moldovei. În aceste rapoarte se vorbea despre anumite persoane responsabile de acest caz, între care, am impresia, e şi actualul șef al acestui Departament, care, printre altele, s-a ocupat atât de Moldova, cât și de transnistria”, a spus Yuri Fedorov.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md