Dorin Recean, către partenerii de dezvoltare: Trebuie să accelerăm realizarea proiectelor care vor asigura independența energetică a R.Moldova

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Politic
Planul de sporire a rezilienței energetice a Republicii Moldova și nevoile de sprijin în acest scop au fost discutate, astăzi, de prim-ministrul Dorin Recean cu partenerii de dezvoltare ai statului nostru.
11.2.2025 17:01
11.2.2025 17:01
Deschide md
Politic

Trebuie să accelerăm realizarea proiectelor care vor asigura independența energetică a Republicii Moldova, integrarea pe deplin în piața energetică europeană și creșterea rezervelor strategice de gaze naturale. Mizăm în continuare pe ajutorul partenerilor de dezvoltare pentru a reduce dependența de Federația Rusă”, a accentuat Recean.

Directorul General pentru Extindere și Vecinătate estică (DG ENEST), Gert Jan Koopman, care a co-prezidat ședința cu donatorii, a accentuat că sprijinul oferit de UE urmărește stabilizarea situației pe termen scurt, iar pe termen lung - integrarea Republicii Moldova în piața energetică europeană, astfel încât să nu mai existe riscuri legate de aprovizionarea cu resurse energetice. La rândul lor, partenerii externi ai R.Moldova și-au exprimat disponibilitatea să mobilizeze mijloace pentru a contribui la realizarea măsurilor incluse în pachetul de sprijin energetic oferit recent de UE.

Principalele elemente ale pachetului energetic, implementat cu sprijinul Uniunii Europene, sunt suportul financiar de 30 de milioane de euro, alocat deja Republicii Moldova pentru a depăși efectele crizei umanitare din stânga Nistrului și oferirea unui sprijin financiar de 250 de milioane de euro pentru anul 2025. Din suma menționată, va fi compensată creșterea prețului la energia electrică pentru primii 110 kwh, pentru toate familiile și consumatorii casnici din Republica Moldova, iar cu 15 milioane de euro va fi suplinit bugetul de compensare pentru companiile din sectorul alimentar. Companiile cele mai afectate vor beneficia de compensarea a 50% din creșterea prețului la energia electrică.

Tot din cele 250 milioane de euro, va fi acoperită integral creșterea facturilor la energia electrică pentru instituțiile de importanță socială - școli, grădinițe, spitale, centre sociale, afectate de scumpiri. Totodată, va fi oferită o finanțare suplimentară, cu o valoare totală de 50 de milioane de euro, pentru proiectele de eficiență energetică, iar pentru a acorda plăți unice persoanelor vulnerabile - va fi creat un fond suplimentar.

De asemenea, pachetul propus prevede un plan complex de acțiuni pentru următorii doi ani, menit să crească reziliența și independența energetică a Republicii Moldova. Planul conține o strategie de finanțare - inclusiv granturi, împrumuturi și asistență tehnică - și va fi conectat la agenda de reforme prevăzută în Planul de creștere pentru Republica Moldova.

În cadrul ședinței, secretarul general al Guvernului, Artur Mija, a prezentat stadiul actual al realizării proiectelor incluse în Planul de creștere pentru Moldova și prioritățile în perioada următoare. Pe lângă fortificarea sectorului energetic, este esențială realizarea proiectelor ce vizează dezvoltarea regională, modernizarea sistemului de sănătate și celui educațional.  

Șeful Cancelariei de Stat a subliniat importanța alinierii tuturor proiectelor la prioritățile naționale și necesitățile cetățenilor, sporirea capacității unităților de implementare a proiectelor, precum și existența unui mecanism eficient de monitorizare și evaluare a impactului acestora.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md