31% din angajații sectorului TIC sunt femei

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Social
În Republica Moldova femeile reprezintă doar 31% din angajații sectorului TIC și 19% dintre specialiștii digitali. Totodată, femeile accesează locuri de muncă mai slab plătite, având salarii cu 33% mai mici decât bărbații în sectorul TIC. Datele sunt prezentate de UN Women Moldova, în contextul Zilei internaționale a femeilor și fetelor din domeniul științei, transmite IPN.
11.2.2025 21:05
11.2.2025 21:05
Deschide md
Social

Ziua internațională a femeilor și fetelor din domeniul științei este un prilej de a sublinia importanța accesului egal la educație și oportunități digitale.

„Știați că incluziunea femeilor și a grupurilor marginalizate în tehnologie stimulează inovația și promovează egalitatea de gen? În schimb, excluderea lor are costuri uriașe – țările cu venituri mici și medii pierd anual un trilion de dolari din PIB din cauza lipsei accesului femeilor la oportunități digitale”, precizează UN Women Moldova.

Ministerul Educației și Cercetării vine cu un mesaj de apreciere și recunoștință tuturor femeilor și fetelor care contribuie la progresul științei și inovației. Potrivit datelor MEC, în Republica Moldova, femeile reprezintă aproximativ 50% din totalul angajaților din domeniul cercetare-dezvoltare, adică 1 823 dintr-un total de 3 526. Femeile sunt majoritare în domeniile științelor sociale (63,5%), medicale (59,9%) și naturale (51,6%), însă sunt subreprezentate în științele inginerești și tehnologice (24,1%), precum și în științele umaniste și agricole (48,7% și, respectiv, 49,3%).

În ceea ce privește calificările academice, femeile cercetătoare dețin în proporție de 51% titlul de doctor, iar cele cu titlul de doctor habilitat constituie 31,4% din total.

„Implicarea femeilor în cercetare este susținută prin proiectele derulate de Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare, inclusiv prin programe precum „Stimularea excelenței cercetărilor științifice” și „Tinerii cercetători”, care creează oportunități valoroase pentru dezvoltarea profesională”, menționează MEC.

Adunarea Generală a ONU a adoptat în  2015 o rezoluție privind stabilirea unei zile internaționale dedicate recunoașterii rolului important al fetelor și femeilor în domeniile științei și tehnologiei.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md