Dorin Junghietu: Republica Moldova luptă pentru independență energetică

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Politic
Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, participă în perioada 24–25 aprilie 2025 la summitul internațional „Viitorul Securității Energetice”, desfășurat la Londra, Regatul Unit.
24.4.2025 19:15
24.4.2025 19:15
Deschide md
Politic

Evenimentul, organizat sub egida Guvernului britanic și a Agenției Internaționale de Energie, reunește peste 60 de miniștri din întreaga lume, lideri globali și factori de decizie care și-au propus să definească o viziune comună privind securitatea energetică în contextul tranziției verzi, al noilor provocări geopolitice, dar și realități climatice.

În cadrul unui panel de discuții dedicat provocărilor în fața consolidării rezilienței energetice, ministrul a subliniat câteva dificultăți cu care se confruntă Republica Moldova și a lansat un apel la cooperare regională în fața crizelor multiple generate de dependența energetică și schimbările climatice.

Republica Moldova este o țară mică, care luptă ca să devină independentă energetic. Importăm aproape 100% din necesarul de gaze și carburanți, iar aproximativ 70-80% din energia electrică provine tot din import. În 2022, doar pentru gaze naturale, am plătit 800 de milioane de dolari, echivalentul a 6% din PIB. Această realitate nu este sustenabilă și ne vulnerabilizează în fața șocurilor externe. Independența energetică nu este doar un obiectiv strategic, ci o necesitate vitală”, a declarat Dorin Junghietu.

Ministrul a atras atenția și asupra efectelor devastatoare ale schimbărilor climatice asupra întregii regiuni, țara noastră fiind una dintre cele mai expuse și mai vulnerabile din Europa din acest punct de vedere.

Dincolo de tranziția energetică, trebuie să investim masiv și în adaptare climatică. Planul Național Integrat pentru Energie și Climă, aprobat anul acesta, prevede investiții de 31 de miliarde de dolari în următoarele trei decenii, iar un scenariu de neutralitate climatică ar necesita încă 8 miliarde. Este o provocare uriașă pentru o economie modestă ca a noastră, dar este un drum pe care trebuie să-l urmăm”, a adăugat ministrul.

Dorin Junghietu a evidențiat și progresele recente ale Republicii Moldova în promovarea surselor regenerabile de energie, remarcând că țara noastră a lansat deja primele licitații pentru proiecte fotovoltaice și eoliene, iar încă o rundă este planificată pentru 2025, incluzând și soluții de stocare a energiei.

Moldova are deja instalată o capacitate de aproximativ 650 MW de energie regenerabilă, 433 MW din surse solare și 190 MW din eolian. Ținta noastră este de 1050MW până în 2030 și 3000 MW, alături de 500 MW de sisteme de stocare în baterii până în 2050. Aceste cifre reflectă nu doar ambiția noastră, ci și determinarea de a transforma sistemul energetic într-unul mai curat, mai sigur și mai rezilient”, a conchis ministrul Dorin Junghietu.

Ministrul a subliniat, totodată, importanța unei abordări regionale integrate, în special în contextul provocărilor comune cu care se confruntă țările din Balcani și Europa de Est, făcând apel la o colaborare între toți actorii implicați pentru a elabora și întări planurile regionale de răspuns la schimbările climatice și un plan de acțiune comun dedicat rezilienței energetice.

De asemenea, Dorin Junghietu a participat la evenimentul „Ucraina: Construirea unui sistem energetic rezistent și descentralizat pentru iarna viitoare și dincolo”, găzduit la Oficiul pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare din Londra.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md