Deputat ucrainean: Regimul de la Tiraspol a falimentat și trebuie înlocuit

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Politic
Deputatul ucrainean Oleh Dunda consideră că puterea separatistă din regiunea transnistreană este în prag de colaps economic și ar putea fi înlocuită. Rsepctiv, există oportunitatea ca Guvernul de la Chișinău să preia direct controlul asupra regiunii transnistrene, însă nu prin mijloace militare, ci prin justiție, afirmă membrul Radei de la Kiev.
9.1.2025 20:15
9.1.2025 20:15
Deschide md
Politic

„Criza reală este că regimul actual din Transnistria a ajuns la faliment și este incapabil să funcționeze”, a declarat pentru Moldova 1 deputatul ucrainean Oleh Dunda. Mai mult, el consideră că regimul poate fi înlocuit, fără ca Rusia să intervină, pentru că Moscova ar fi în incapacitate să facă acest lucru.

„În această situație, există o singură soluție. În condițiile unei situații de forță majoră, în condițiile incapacității și ilegitimității regimului din Transnistria, Republica Moldova și Chișinăul trebuie să își asume responsabilitatea pentru înlocuirea acestui regim, să introducă administrarea directă și controlul asupra regiunii, și să își asume soarta cetățenilor de acolo”, a menționat deputatul ucrainean.

Oleh Dunda ar urma ca executivul, împreună cu Uniunea Europeană și Ucraina, să asigure furnizarea tuturor resurselor necesare – energie și alte produse vitale. El consideră că regimul de la Tiraspol trebuie înlăturat urgent și forțat de Chișinău.

„Trebuie să fie arestați și judecați, pentru că au folosit efectiv cetățenii din Transnistria ca ostatici. Ei au acționat ca niște teroriști. Practic, ei pot fi judecați pentru trădare, pentru că au acționat în interesul altui stat, al conducerii de la Moscova. În acest caz, și-au folosit regiunea ca pe un mare lagăr de concentrare în favoarea Moscovei”, explică oficialul de la Kiev.

Peste 50 de mii de gospodării și aproape 1500 de blocuri de locuit au rămas fără gaz și încălzire. Au fost închise școlile și grădinițele. Alternativele la încălzirea cu gaze - iar Transnistria era gazificată în proporție de 97% - sunt lemnele și curentul electric. Din această cauză, autoritățile secesioniste operează deconectări în evantai aproape zilnic în timpul serii, când se înregistrează vârfuri de consum. Regimul de la Tiraspol a refuzat ajutorul propus de Guvern pentru populație, dar și oferta de a cumpăra gaz de la Energocom. Deși se prefigurează o criză umanitară, Oleh Dunda consideră că problema nu ține de energie, criza are conotație politică.

„Nu sunt deloc de acord că este o criză umanitară. Este o criză politică. Este o criză care nu se bazează pe simplul fapt că Rusia a refuzat să furnizeze gaz regiunii transnistrene și, practic, comite un act de agresiune împotriva Republicii Moldova. [...] Rusia a mers la totul sau nimic. Orice încercare de a găsi un compromis va duce la capitularea Chișinăului. Nu este vorba de o problemă a pieței energetice, ci de o încercare de a smulge independența Chișinăului, folosind enclava transnistreană și populația de acolo drept ostatici”, mai spune parlamentarul ucrainean.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md