Curtea Constituțională a decis: Judecătorii și procurorii care demisionează după evaluarea externă pierd drepturile sociale

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Social
Judecătorii și procurorii care demisionează după 20 de zile de la notificarea despre inițierea evaluării externe nu vor mai beneficia de garanțiile sociale aplicabile în cazul unei demisii obișnuite.
16.1.2025 17:00
16.1.2025 17:00
Deschide md
Social

Astfel, aceștia vor pierde dreptul la indemnizația unică de concediere, la pensia specială și la posibilitatea de a ocupa funcții publice. Declarația a fost făcută de președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, după ședința CCM, transmite IPN.

Opinia curții vine ca urmare a examinării sesizărilor depuse de un grup de deputați cu privire la constituționalitatea unor prevederi din legile privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, precum și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție.

Curtea a reținut că prevederile legale în discuție nu reprezintă o încălcare a independenței judecătorilor sau a principiului separațiilor puterilor. Această regulă, stabilită de Parlament, urmărește mai curând să asigure buna desfășurare a procedurii de evaluare prin delimitarea subiecților care participă la procedura de evaluare, de cei care nu participă, ca urmare a depunerii cererii de demisie și prin evitarea risipei de resurse financiare necesare pentru demararea evaluărilor”, a declarat Domnica Manole.

Cât privește competența comisiilor de evaluare de a ține cont de averea, cheltuielile și veniturile persoanelor apropiate subiectului evaluării, Curtea a reținut caracterul intruziv al acesteia în viața privată a persoanelor apropiate subiectului evaluat. Potrivit Curții, competența urmărește realizarea unui obiectiv general al legiuitorului, de a asigura o verificare completă a integrității judecătorilor și procurorilor. Curtea a considerat că, prin stabilirea unei competențe similare pentru comisiile de evaluare, legiuitorul nu și-a depășit marja discreționară în acest domeniu, de vreme ce a urmărit asigurarea integrității funcționarilor publici de nivel înalt.

La fel, caracterul arbitrar al comportamentului său, al actelor emise de subiecții evaluați, trebuie constatat printr-un standard de probă ridicat. Consiliile au obligația să constate că există o certitudine, că actul emis contravine normelor imperative ale legii și că anterior adoptării acestui act, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că o decizie similară a fost contrară Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Curtea a stabilit că textul contestat este conform cu Legea Supremă, dar cu anumite condiții. Dacă o persoană nu este de acord cu decizia comisiei de a nu organiza o audiere publică, aceasta poate contesta hotărârea la Consiliul Superior al Magistraturii sau la Consiliul Superior al Procurorilor. De asemenea, publicarea deciziilor motivate ale acestor consilii pe site-ul oficial este constituțională, dar doar după ce expiră termenul pentru a contesta hotărârea sau, dacă aceasta a fost deja atacată, după ce Curtea Supremă de Justiție ia decizia finală.

De asemenea, Curtea a menționat că Constituția nu impune un standard de probe precis pe care Consiliul Superior al Magistraturii să-l folosească atunci când evaluează judecătorii sau candidații pentru funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție. Totuși, Curtea a subliniat că o decizie de a nu promova un judecător în evaluare poate afecta serios reputația și cariera acestuia.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md