Cum să alegem corect un vin spumant? Recomandările ANSA
Fie că se optează pentru un vin spumant sau un vin spumos, vinurile efervescente se clasifică după următoarele categorii: vin spumant, vin spumant de calitate, vin spumant de calitate de tip aromat, vin spumos, vin petiant și vin perlant.
Potrivit ANSA, un aspect important în alegerea unui vin efervescent este concentrația în masă a zaharurilor. În funcție de conținutul de zahăr, vinurile spumante se clasifică în brut natur, extra brut, brut, extra sec, sec, demisec, demidulce, iar vinurile perlante sunt clasificate în sec, demisec, demidulce și dulce.
Sfatul ANSA pentru consumatori este să fie atenți la conținutul de zahăr în băuturile efervescente și să aleagă un spumant cu un nivel redus de zaharuri de maxim 12 g/dm3 (brut natur, extra brut, brut).
Sticla trebuie deschisă cu mișcări circulare și trebuie rotită anume sticla, nu dopul, așa cum se face de obicei.
Pe lângă recomandări importante, specialiștii în securitate alimentară îndeamnă consumatorii să procure vinuri efervescente doar din locuri autorizate și să aleagă vinurile efervescente limpezi, fără impurități sau sedimente.