Cum să alege produsele alimentare pentru masa de sărbătoare. Recomandările ANSA
Potrivit ANSA, fiecare cetățean aruncă la gunoi, anual, sute de kilograme de mâncare, iar în perioada sărbătorilor cantitatea de alimente aruncate este, în medie, cu circa 30% mai mare, ceea ce crește nivelul de risipă alimentară.
Mesele copioase sunt o tradiție de sărbători. Anume în această perioadă, când rafturile magazinelor sunt arhipline cu produse alimentare în surplus, consumatorii sunt tentați să le cumpere fără a ține cont de etichetă, de aspectul exterior, de actele de proveniență a produselor sau de necesitățile reale de consum.
În rezultat, fiecare cetățean aruncă la gunoi, anual, sute de kilograme de mâncare, iar în perioada sărbătorilor cantitatea de alimente aruncate este, în medie, cu circa 30% mai mare, ceea ce crește nivelul de risipă alimentară.
Specialiștii ANSA recomandă să achiziționați produsele alimentare doar din locuri autorizate, să vă planificați cumpărăturile, având o listă cu produse și să nu mergeți la cumpărături atunci când vă este foame.
ANSA atenționează consumatorii să nu procure produse alimentare în plină stradă.
„Să evite produsele alimentare vândute în străzi (portbagajele mașinilor”, pe carosabil), chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic decât în unitățile comerciale. Comercianții neautorizați nu au posibilitatea să asigure condiții optime de transport, depozitare și comercializare a produselor alimentare și nu pot elibera bon de casă, cu care să puteți justificată tranzacția comercială în cazul unui produs neconform”, se arată în comunicatul ANSA.
Atunci când procurați produsele alimentare trebuie să observați aspectul acestora: mirosul, culoarea, consistența și lipsa caracteristicilor unui produs alterat (lipicios, țesuturi intacte, suprafețe deteriorate etc.).
„Carnea procurată trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz pal până la roșu închis, caracteristic speciei, în urma apăsării cu degetul să revină la forma inițială. Atenție la ștampila de control sanitar-veterinar care trebuie aplicată pe carcase sau semicarcase și să fie vizibilă!”, subliniază ANSA.
Dacă ați cumpărat carnea refrigerată, grăbiți-vă să ajungeți acasă pentru a o pune la frigider dacă nu o gătiți imediat.
Consumatorii sunt îndemnați să evite produsele preambalate, care prezintă ambalajele deteriorate și pentru care există suspiciunea deteriorării conținutului. De asemenea, să citească atent eticheta produsului, a informației privind termenul de valabilitate a alimentelor.
Consumatorii pot solicita vânzătorilor informații suplimentare cu privire la proveniența, calitatea și trasabilitatea produselor pe care doresc să le procure;
Atenți la procurarea ouălor. Coaja trebuie să fie curată, tare, integră, mată, poroasă, fără pete.
Atenție și la preț! Verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă.
Iar dacă doriți să faceți sărbătoarea împreună cu colegii de serviciu, organizați evenimentele corporative numai în locuri autorizate. Rețineți că este interzisă acceptarea, în cadrul unităților de comerț și alimentație publică, a produselor alimentare și băuturilor alcoolice preparate în condiții casnice este interzisă!