Legea amnistiei // Olesea Stamate: Sunt direct interesată ca adevărul să iasă la iveală și voi coopera deplin cu toate instituțiile abilitate


Într-un mesaj video adresat cetățenilor, Stamate a respins acuzațiile precum că amendamentele privind Legea amnistiei ar fi fost introduse „pe ascuns” și a subliniat că toate modificările au fost votate în Parlament în mod transparent, cu susținere unanimă din partea tuturor fracțiunilor politice. Deputata susține că atât legea, cât și amendamentele ulterioare au fost „avizate pozitiv” de către Ministerul Justiției, Centrul Național Anticorupție și, ulterior, a fost verificate de către Curtea Constituțională.
Potrivit Olesei Stamate, scopul legii amnistiei a fost de a oferi o șansă tuturor categoriilor de condamnați, cu accent pe cei vulnerabili: minori, femei însărcinate și mame cu copii mici.
„Nu am auzit oare fiecare dintre noi de cazuri în care femei, victime ale violenței domestice, au ajuns condamnate la ani grei de pușcărie pentru că au încercat să se apere? Sau cazuri în care tinere au fost acuzate de trafic de persoane pentru participarea la așa-numite videochat-uri? Într-un caz menționat chiar în comentarii la postare, o tânără condamnată, încă de la vârsta de 19 ani, deja își ispășește 10 ani de detenție și a fost refuzată la eliberarea înainte de termen...() Important este să menționăm că aplicarea legii nu este automată. Atât Legea amnistiei, cât și prevederile Codului Penal prevăd clar că eliberarea condiționată sau reducerea termenului de pedeapsă nu se aplică automat”.
Stamate a atras atenția asupra faptului că mulți deținuți pe viață, vizați de prevederile legii, au peste 70 de ani și au executat deja peste 30 de ani de detenție, iar legea nu presupune o eliberare automată, ci una condiționată, decisă de instanță la propunerea administrației penitenciarelor: „Administrația Națională a Penitenciarelor poate să facă propunerea către instanța de judecată, iar instanța de judecată are discreția de a decide merită acel condamnat sau nu să fie eliberat înainte de termen”.
„Eu am semnat ambele amendamente, fără să pasez către cineva din colegi, așa cum mai practică unii la moment, deoarece nu era absolut nimic dubios sau problematic în acele modificări respective, ele fiind propuse de către instituțiile care implementau la acea etapă legea. Toate amendamentele au fost publicate pe pagina Parlamentului, au fost transmise deputaților din Comisia Juridică pe poșta electronică și ulterior, au fost examinate”, a spus ea.
Deputatul a respins speculațiile privind un presupus interes personal, după ce în spațiul public au apărut acuzații că tatăl său ar fi reprezentat deținuți eliberați în baza legii. Ea a precizat că, într-adevăr, tatăl său a reprezentat doi deținuți, însă ambii au fost refuzați de instanțe, iar unul dintre ei a fost eliberat ulterior printr-o altă procedură, cu alt avocat și în baza Codului Penal, nu a Legii amnistiei.
Parlamentara mai afirmă că a sesizat Procuratura Generală, SIS și Administrația Națională a Penitenciarelor pentru a verifica cum este aplicată legea, și că toate deciziile finale aparțin instanțelor de judecată. Totuși, ea ridică semne de întrebare cu privire la modul în care unele instanțe au acceptat eliberarea anumitor deținuți problematici, în timp ce majoritatea au fost respinși.
Olesea Stamate și-a exprimat disponibilitatea de a coopera cu toate instituțiile statului pentru ca adevărul să iasă la iveală legate de acest subiect și lansat un apel presei și partidului de guvernământ să reflecte echilibrat situația, fără să alimenteze acuzații nefondate.
„Eu susțin pe deplin o anchetă minuțioasă pentru toate aceste cazuri, sunt direct interesată ca adevărul să iasă la iveală și voi coopera deplin cu toate instituțiile abilitate”, a conchis ea.
Amintim că deputata Olesea Stamate, fostă președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, a fost exclusă vineri, 4 aprilie, din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), fiind acuzată că a fost autoarea unor amendamente care au permis eliberarea mai multor deținuți condamnați pe viață.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, tot el și liderul PAS i-a cerut lui Stamate să-și depună mandatul de deputat.
Într-un comunicat de presă, partidul de guvernământ spune că „din cauza unui abuz de încredere” în 2022 a votat o lege modificată de Stamate „a cărei bună credință nu a fost pusă la îndoială la acea vreme”.
Deschide și: Ultima Oră! Olesea Stamate, exclusă din PAS
Amendamentele votate atunci, potrivit formațiunii, au permis din penitenciare să fie eliberați mai mulți deținuți care erau condamnați pe viață pentru crime și infracțiuni deosebit de grave.
Deschide și: Un lider criminal din R. Moldova condamnat pe viață, eliberat din pușcărie
Olesea Stamate este a doua deputată care este exclusă din rândurile PAS, după Victoria Cazacu, deputată în privința căreia l-a fel, PAS i-a cerut demisia din funcție, după ce fiica sa a fost implicată într-un dosar de corupție la Aeroportul Internațional Chișinău.
Deschide și Reacția Olesei Stamate după excluderea din PAS: Toate acțiunile mele au fost corecte și legale

