Chișinăul a notificat mai multe state UE, inclusiv România, că Rusia va încerca să perturbe votul diasporei cu alerte false cu bombă
Sursa din guvernul Republicii Moldova, care a cerut să nu fie identificată, a declarat duminică pentru Reuters că secţiile de votare din Italia, Franţa, Germania, Spania, Canada, România, SUA şi Regatul Unit ar putea fi vizate de Moscova, inclusiv prin alerte false cu bombă.
Maia Sandu se înfruntă în al doilea tur de scrutin cu fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, care este susţinut de Partidul Socialiștilor, tradiţional pro-rus, într-o confruntare tensionată. Ambasada Rusiei la Washington nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii trimise de Reuters sâmbătă prin e-mail. Moscova neagă amestecul în afacerile interne ale Republicii Moldova.
"Scopul este de a întrerupe procesul de vot în timpul evacuării (declanşate de o ameninţare cu bombă - n.r.) şi verificării de către poliţie. Vă rugăm să aplicaţi proceduri şi protocoale care să nu întrerupă procesul de vot", se solicită într-un mesaj din Republica Moldova către un oficial european, potrivit unei capturi de ecran văzute de Reuters.
Agenţiile de aplicare a legii de la Chişinău l-au acuzat pe oligarhul fugar pro-rus Ilan Şor că este responsabil pentru amestecul în alegerile din Republica Moldova, fapte pe care acesta le neagă.
Alegătorii moldoveni care trăiesc în Occident sunt percepuţi în mare măsură drept pro-europeni şi, prin urmare, mai dispuşi să o sprijine pe Sandu, aflată în fruntea eforturilor Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană până în 2030.
Votul diasporei s-a dovedit crucial pentru ca echipa lui Sandu să câştige un referendum din 20 octombrie care afirmă aspiraţiile ţării la aderarea la UE. Referendumul a avut loc odată cu primul tur al alegerilor.
"Sursa a declarat că Moscova transporta cetăţeni moldoveni cu avionul şi autobuzul în Azerbaidjan, Belarus, Turcia şi Moldova pentru a vota, în încercarea de a maximiza şansele lui Stoianoglo", potrivit Reuters.