Cea de-a 3-a reuniune a Dialogului R. Moldova – UE la nivel înalt în domeniul politic și de securitate a avut loc la Chișinău
Cea de-a 3-a reuniune a Dialogului R. Moldova – UE la nivel înalt în domeniul politic și de securitate s-a desfășurat, astăzi, la Ministerul Afacerilor Externe. Dialogul a reconfirmat angajamentul și interesul reciproc al părților de a continua consolidarea cooperării în domeniul politicii externe și de securitate comune, în conformitate cu statutul de candidat la UE al R. Moldova.
În timpul întrevederii vicepremierul Mihai Popșoi a declarat:
„Avansăm cooperarea în domeniul securității și apărării cu UE. Sprijinul și asistența UE sunt cruciale pentru a face Republica Moldova mai rezilientă și capabilă să contracareze amenințările hibride, să consolideze securitatea cibernetică și să facă față multor altor provocări. Având statut de țară candidată, Republica Moldova este un partener hotărât și dispus să contribuie mai mult la eforturile UE de stabilizare și gestionare a crizelor. Cea mai mare provocare rămâne agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și este un moment crucial pentru a acorda ajutor vecinilor noștri.”
Secretarul general adjunct Enrique Mora a declarat:
„A treia ediție a Dialogului la nivel înalt în domeniul politic și de securitate confirmă cooperarea noastră intensă cu Republica Moldova, pe care UE intenționează să o avanseze la un nou nivel strategic. Întâlnirea de astăzi are loc pe fundalul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Efectele acestuia sunt încă prezente - așa cum arată încălcările repetate ale spațiului aerian al Republicii Moldova de către rachetele și dronele rusești. Moldova a răspuns cu hotărâre la acțiunile hibride conduse de Rusia și afiliații săi, dând dovadă de o reziliență remarcabilă, continuând să avanseze pe calea sa spre UE. Uniunea Europeană își va continua sprijinul cuprinzător pentru reziliența Moldovei, inclusiv prin Misiunea de Parteneriat UE (EUPM)”.
Părțile au discutat despre provocările cu care se confruntă R. Moldova din cauza acțiunilor hibride ale Rusiei, în vederea destabilizării parcursului european al R. Moldova. UE a exprimat apreciere pentru reziliență și hotărârea Chișinăului în acest context.
Cooperarea în domeniul securității a fost un subiect central de discuție. UE a salutat alinierea sporită de către R. Moldova la Politica Externă și de Securitate Comună (PESC) a UE și a discutat despre contribuțiile viitoare ale Chișinăului la misiunile sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comune.
Participanții au salutat sprijinului UE pentru R. Moldova prin intermediul instrumentului Facilitatea Europeană pentru Pace. Partea moldovenească a exprimat aprecierea pentru asistența și expertiza UE în domeniul securității cibernetice, amenințărilor hibride și combaterii dezinformării, inclusiv prin contribuția valoroasă a EUPM.
De asemenea, oficialii au discutat despre situația regională de securitate, precum și despre o serie de probleme internaționale.
Reuniunea a fost co-prezidată de secretarul general adjunct pentru afaceri politice/Director Politic al Serviciului European de Acțiune Externă, Enrique Mora, și de viceprim-ministrul ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, Mihail Popșoi.