Apelul Promo-Lex: Tiraspolul din nou sfidează Chișinăul. Cei din stânga Nistrului propun anumite sancțiuni pentru „jurnaliștii străini”


De această dată, cei din stânga Nistrului vin cu niște sancțiuni împotriva „jurnaliștilor străini, inclusiv a celor de pe malul drept al Nistrului, care desfășoară activități jurnalistice în regiunea transnistreană fără acreditare prealabilă”. Un asemenea proiect a fost înregistrat în data de 31 martie, ne anunță reprezentanții Promo-Lex. Potrivit proiectului controversat, Tiraspolul propune amenzi de până la 160 de lei pentru persoane fizice și între 300 și 800 de lei pentru persoane cu funcții de răspundere. Vor fi afectați atât jurnaliștii freelanceri, cât și cei angajați în cadrul unor instituții media.
„Deși regimul de la Tiraspol condiționează desfășurarea activității jurnalistice de obținerea unei acreditări, în practică acesta refuză constant să o acorde, invocând „riscul unor atacuri teroriste”. Printre jurnaliștii cărora li s-a refuzat acreditarea și care au fost ulterior reținuți ilegal se numără Viorica Tataru și Andrei Captarenco. În lipsa acesteia, jurnaliștii sunt constrânși să intre „clandestin” în stânga Nistrului, expunându-se astfel la riscuri majore.
De asemenea, este important de subliniat că obținerea acestei acreditări nu garantează accesul liber în regiune sau posibilitatea desfășurării activităților jurnalistice fără restricții. Un exemplu concludent este cazul jurnalistei Elena Covalenco, căreia, în septembrie 2023, i-a fost interzis accesul în regiunea transnistreană, în ciuda faptului că deținea o acreditare eliberată de clubul Sheriff pentru a fotografia meciul Sheriff Tiraspol vs AS Roma. Acest caz demonstrează caracterul arbitrar al sistemului de acreditare, care nu servește drept un mecanism administrativ legitim, ci mai degrabă ca un instrument de cenzură și control asupra presei independente”, se menționează într-un comunicat al Asociației Promo-Lex.
Official, regimul de la Tiraspol justifică această inițiativă prin nevoia de a „combate dezinformarea” și de a „preveni opiniile distructive” față de structurile transnistrene. În nota explicativă aferentă „proiectului de lege” se subliniază că jurnaliștii neacreditați ar urmări interese străine și ar răspândi informații care subminează încrederea populației în structurile transnistrene.
„Această inițiativă abuzivă nu face decât să confirme tendințele regimului de suprimare a vocilor critice și de blocare a oricărei forme de documentare obiectivă a realităților din teritoriu”, susțin experții de la Promo-Lex.
În acest sens, reprezentanții Asociației, vin cu un apel public către autoritățile constituționale, misiunile diplomatice, Misiunea OSCE în Moldova și și Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturilor Omului în Moldova, să întreprindă următoarele măsuri:
- să solicite, prin canalele de comunicare existente, încetarea imediată și necondiționată a tuturor inițiativelor și acțiunilor abuzive întreprinse de structurile transnistrene împotriva jurnaliștilor de pe malul drept al Nistrului și a corespondenților străini, precum și a locuitorilor regiunii care colaborează cu platforme media independente;
- să condiționeze acordarea de ajutoare, beneficii și finanțări destinate regiunii transnistrene de respectarea efectivă a drepturilor omului, inclusiv asigurarea dreptului la liberă circulație pentru jurnaliști;
- să consolideze eforturilor de intervenție eficientă în cazurile de violare gravă a drepturilor fundamentale ale omului în regiunea transnistreană, inclusiv prin crearea unei platforme pentru semnalarea și documentarea abuzurilor comise de structurile transnistrene.
Menționăm că, de la începutul anului, regimul de la Tiraspol a adoptat mai multe măsuri represive, care amplifică climatul de frică din regiune. De exemplu, la data de 23 ianuarie 2025, așa-numitul „procuror general” al regiunii transnistrene, Anatoli Gurețki, a propus o inițiativă ce prevede sancționarea penală a persoanelor care vor colecta, stoca și transmite date cu caracter personal sau informații „clasificate” către cetățeni, organizații și autorități străine. Ulterior, pe 4 martie 2025, așa-numitul „soviet suprem” de la Tiraspol a înregistrat 6 „proiecte de lege” care urmăresc interzicerea „promovării unui mod de viaţă fără copii”.

