„Anul Mihai Eminescu” pe ambele maluri ale Prutului // Ministerul Culturii invită instituțiile să vină cu propuneri de activități

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Cultură
Datorită faptului că anul 2025 a fost declarat drept „Anul Mihai Eminescu”, Ministerul Culturii a solicitat mai multor instituții să vină cu propuneri privind acțiunile care urmează a fi organizate pe parcursul anului.
30.12.2024 21:24
30.12.2024 21:25
Cristina Vlah
Cultură

De asemenea, Ministerul Educației și Cercetării colaborează cu Ministerul Culturii în vederea definitivării Planului național de acțiuni în acest sens. Documentul urmează a fi elaborat până la 15 ianuarie și va fi aprobat ulterior de către Executiv.

Printre instituțiile care urmează să vină cu propuneri se numără Academia de Științe a Moldovei, biblioteci, muzee, teatre, universități, uniuni și centre de creație.

Potrivit secretarului de stat la Ministerul Culturii, Andrei Chistol, „pentru ca Anul Mihai Eminescu să fie unul de succes pe ambele maluri ale Prutului, organizatorilor de evenimente li se recomandă ca acestea să fie relevante și direct legate de viața, opera și moștenirea lui Mihai Eminescu, promovând valorile culturale și literare asociate cu poetul”.

Totodată, Ministerul Culturii recomandă ca evenimentele care vor fi organizate să fie accesibile și incluzive, implicând atât tineri, cât și adulți, pentru a facilita accesul la cultura eminesciană.

„Printre activitățile care pot să fie desfășurate se numără: lecturi publice și recitaluri de poezii, conferințe și simpozioane academice, expoziții tematice care să reflecte viața și activitatea lui Mihai Eminescu, concerte sau spectacole de teatru inspirate de opera lui Eminescu”, se menționează într-un comunicat al Ministerului.

De asemenea, autoritățile susțin că activitățile vor fi promovate internațional, inclusiv în diasporă, iar o parte dintre evenimente vor fi gândite pentru a atrage interesul publicului internațional, promovând universalitatea operei lui Mihai Eminescu.

„Vom aprecia propuneri inovative, încurajând utilizarea tehnologiilor moderne pentru a aduce opera eminesciană mai aproape de generațiile tinere, cum ar fi aplicații, tururi virtuale, cărți audio. Vor fi binevenite și propuneri care vor implica comunitățile locale, inclusiv biblioteci locale, școli, universități și alte instituții de învățământ”, a subliniat Andrei Chistol, secretarul de stat al Ministerului.

Anul 2025 a fost declarat de către Parlament „Anul Mihai Eminescu”, în contextul marcării a 175 de ani de la nașterea poetului. Inițiativa a venit din partea unui grup de deputați PAS, care susțin că acțiunile care vor fi organizate pe parcursul anului viitor vor avea rolul de a stimula interesul tinerii generații pentru opera eminesciană și de a încuraja un dialog autentic care să pună în valoare moștenirea culturală a marelui poet Mihai Eminescu.

Cuvinte cheie:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Distribuie articolul:
Fii la curent cu ultimile știri pe pagina noastră de Telegram
Abonează-te la
Deschide.md