Afectată de oprirea tranzitului de gaze prin Ucraina, compania Gazprom cere creșterea tarifelor pentru piața rusă
”Nivelul actual al prețurilor reglementate pentru gazele en-gros nu asigură formarea resurselor financiare în cantități suficiente pentru realizarea investițiilor de capital necesare pentru întreținerea și dezvoltarea infrastructurii de gaze în interesul consumatorilor ruși, ceea ce, pe termen lung, nu poate să nu afecteze fiabilitatea aprovizionării cu gaze”, a declarat șeful departamentului blocului strategic al Gazprom, Alexei Saharov.
Potrivit lui, este necesară, de asemenea, o triplare a tarifelor pentru transportul gazelor produse de producătorii independenți, deoarece în prezent Gazprom transportă aceste gaze în pierdere. Tariful, înghețat din 2015, este de 62,5 ruble pentru o mie de metri cubi pe 100 km, în timp ce costurile companiei sunt de 109 ruble. Prețul necesar pentru Gazprom ar fi de 170 ruble, a precizat Saharov.
După începutul războiului, guvernul rus a efectuat deja o indexare record a tarifelor la gaz pentru cetățeni, cea mai mare din ultimii 10 ani. Anul trecut, prețul gazului a crescut cu 11,2%, iar în 2022 cu 3% vara și cu 8,5% în decembrie. De la 1 iulie 2025, este planificată o nouă indexare de 10,2%, după care creșterea cumulată a prețurilor la gaz va ajunge la 37% (de la începutul invaziei în Ucraina). Și mai mult – cu 21,3% – va crește costul gazului pentru întreprinderile din sectorul energetic și pentru utilități în 2025. Potrivit estimărilor, aceasta va aduce Gazprom venituri suplimentare de 33 miliarde de ruble.
Gazprom are nevoie urgentă de bani, după ce a pierdut piața-cheie europeană și a înregistrat în 2023 o pierdere netă de 629 miliarde de ruble conform standardelor internaționale de raportare financiară (IFRS), fiind primul an în pierdere din 1999. În 2024, Gazprom a revenit pe profit conform IFRS, înregistrând un câștig de 989 miliarde de ruble între ianuarie și septembrie. Totuși, afacerea sa cu gaze rămâne profund neprofitabilă: în primul semestru, pierderile au fost de 480,6 miliarde de ruble, conform raportului financiar național (RAP).
Oprirea tranzitului de gaze prin Ucraina începând cu 1 ianuarie 2025 va priva Gazprom de aproximativ 6 miliarde de dolari din veniturile anuale, estimează experții.