Ziua mondială a hemofiliei. 205 moldoveni afectați


Hemofilia este o maladie genetică rară, care afectează capacitatea organismului de a coagula sângele, rezultând hemoragii spontane sau prelungite. De hemofilie se îmbolnăvesc bărbații, fiicele lor fiind conductoare.
Ministerul Sănătății informează că în ultimii ani au fost implementate tehnici moderne de diagnosticare, pentru o evaluare precisă a pacienților, – analiza cantitativă și calitativă a factorilor de coagulare și identificarea aberațiilor cromozomiale legate de hemofilie. Potrivit specialiștilor, progresele îmbunătățesc diagnosticarea și ajută la personalizarea tratamentului, sporind astfel șansele de gestionare eficientă a bolii.
Asistența medicală de substituție reprezintă principala metodă de tratament, având un rol esențial în menținerea unei vieți normale și fiind vitală pentru prevenirea și gestionarea hemoragiilor. Costurile sunt acoperite din bugetul de stat.
Pacienții cu hemofilie au acces la asistență de urgență pentru hemoragii acute, intervenții chirurgicale, la necesitate, precum și la un tratament programat, care se realizează periodic, în funcție de forma hemofiliei.
Din a doua jumătate a acestui an, copiii diagnosticați cu hemofilie de tip A vor primi tratament inovator cu preparatul Emicizumab – terapie care oferă multiple avantaje față de tratamentul standard cu factori de coagulare, comunică Ministerul Sănătății.
Pe parcursul anului trecut, 133 de copii au primit asistență medicală la Institutul Mamei și Copilului, iar 93 de maturi – la Institutul Oncologic.

