Zelenski merge în Germania pentru a-şi mobiliza aliaţii înainte de începerea mandatului lui Trump

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Внешние
Volodimir Zelenski se întâlneşte joi în Germania cu aliaţii Ucrainei sub egida Statelor Unite pentru a discuta despre ajutorul militar al acestora, cu unsprezece zile înainte de începerea mandatului lui Donald Trump, care şi-a exprimat scepticismul în legătură cu acest sprijin financiar, potrivit AFP.
9.1.2025 8:05
9.1.2025 8:05
Deschide md
Внешние

Această reuniune a „grupului de contact” al partenerilor Kievului la Ramstein, o bază aeriană americană situată nu departe de Frankfurt, va fi ultima pentru secretarul apărării Lloyd Austin, ministrul lui Joe Biden care va fi înlocuit la 20 ianuarie de miliardarul republican, scrie News.ro.

Volodimir Zelenski, care a călătorit deja la Ramstein pentru reuniunea precedentă din septembrie, a declarat că plănuieşte, de asemenea, „discuţii cu partenerii la nivel de miniştri ai apărării şi comandanţi militari”.

De asemenea, au fost anunţaţi şeful diplomaţiei europene, Kaja Kallas, şi secretarul general al NATO, Mark Rutte.

Lloyd Austin va deschide discuţiile în jurul orei locale 11.00 (10.00 GMT) în faţa trimişilor din aproximativ cincizeci de ţări. Aceasta va fi cea de-a 25-a reuniune a acestui grup, care a fost înfiinţat pentru a coordona furnizarea de arme către Kiev pentru a respinge invazia rusă.

Se aşteaptă ca oficialul american să anunţe un nou program substanţial de ajutor militar pentru Kiev.

Viitoarea învestire a lui Donald Trump a făcut ca Ucraina să se teamă de o reducere drastică a sprijinului SUA şi de presiuni din partea preşedintelui ales al SUA pentru ca Kievul să facă concesii.

Într-un apel pentru continuarea angajamentului cu ucrainenii, Lloyd Austin a avertizat miercuri că „leadership-ul american este extrem de important”.

"Nu am cerut doar ţărilor să furnizeze asistenţă în materie de securitate - le-am arătat calea în fiecare caz în ceea ce priveşte cantitatea de asistenţă în materie de securitate pe care au furnizat-o şi cât de repede a fost furnizată această asistenţă", a declarat el pentru AFP.

De câteva săptămâni, se speculează cu privire la condiţiile viitoarelor negocieri de pace. Donald Trump a promis să pună capăt războiului „în 24 de ore”, fără să precizeze cum.

Deşi îngrijorat de o posibilă scădere a ajutorului, Kievul speră la decizii ferme din partea noului preşedinte american. Volodimir Zelenski chiar a declarat la începutul lunii ianuarie că „imprevizibilitatea” lui Donald Trump ar putea contribui la încheierea războiului.

Sub preşedinţia lui Joe Biden, SUA au fost cel mai mare susţinător al Kievului în apărarea sa împotriva invaziei ruse, furnizând ajutor militar în valoare de peste 65 de miliarde de dolari (63 de miliarde de euro) începând din februarie 2022.

Ei sunt urmaţi de Germania, al doilea mare donator, cu 28 de miliarde de euro.

Nu suficient, însă, pentru a oferi un avantaj decisiv Ucrainei, care se luptă să respingă o armată rusă mai mare, în special în partea de est a ţării.

Luni, Moscova a susţinut că a cucerit orăşelul Kurakhove, în estul Ucrainei, după o bătălie care a durat aproape trei luni.

La rândul său, armata ucraineană a anunţat marţi că desfăşoară „operaţiuni de luptă” în regiunea Kursk, la frontiera cu Rusia, fără a dezvălui obiectivul, în timp ce Moscova vorbeşte despre o nouă ofensivă ucraineană în această zonă strategică în care Kievul luase deja iniţiativa în august.

Rusia a cucerit aproximativ 20% din teritoriul ucrainean şi şi-a accelerat avansul în est în ultimele luni.

În acest context, Ucraina a suferit o nouă lovitură luni, odată cu declaraţia lui Emmanuel Macron.

Preşedintele francez a făcut apel la ucraineni să „poarte discuţii realiste pe probleme teritoriale” pentru a găsi o soluţie la conflict, avertizând că nu va exista „o soluţie rapidă şi uşoară”.

Chiar şi Polonia, un susţinător ferm al Kievului, a deschis uşa, prin intermediul ministrului său de externe polonez, unor concesii teritoriale „la iniţiativa Ucrainei”.

Moscova cere Ucrainei să cedeze patru regiuni aflate parţial în mâinile Rusiei, pe lângă Crimeea anexată în 2014, şi să renunţe la apartenenţa sa la NATO. Condiţii inacceptabile pentru Volodimir Zelenski.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md