Zelenski critică reacţia ambasadei SUA la atacul de la Krivoi Rog: Le este chiar frică să pronunţe cuvântul „rusesc”


Un atac cu rachete ruseşti a ucis cel puţin 18 persoane, inclusiv mai mulţi minori, într-o zonă rezidenţială şi lângă un loc de joacă pentru copii în acest oraş din centrul Ucrainei, potrivit autorităţilor locale, transmite Digi24.ro.
Ambasadoarea SUA în Ucraina, Bridget Brink, s-a declarat vineri seara „îngrozită” de acest „atac cu rachetă balistică”, fără a menţiona sursa acestuia.
„Din păcate, reacţia ambasadei americane este neplăcut de uimitoare: o ţară şi un popor atât de puternice, şi o reacţie atât de slabă”, a criticat sâmbătă Volodimir Zelenski. „Le este chiar frică să pronunţe cuvântul «rusesc» atunci când vorbesc despre racheta care a ucis copiii”, a adăugat el pe reţelele de socializare.
SUA au fost principalul aliat al Ucrainei, sprijinită militar şi financiar de la începutul invaziei ruse în februarie 2022, dar preşedintele Donald Trump şi-a intensificat criticile la adresa lui Volodimir Zelenski în ultimele luni, notează AFP, citată de News.ro.
Atacul de vineri, unul dintre cele mai grave din ultimele săptămâni, a fost deosebit de şocant, nu în ultimul rând din cauza vârstei tinere a unora dintre victime. Minorii care au murit aveau vârste cuprinse între 3 şi 17 ani, potrivit lui Volodimir Zelenski.
„Nu trebuie să ne fie teamă să punem presiune pe singura persoană care continuă acest război” Volodimir Zelenski a repetat o altă parte a declaraţiei ambasadoarei SUA, în care aceasta a spus că acest tip de atac este „motivul pentru care războiul trebuie să se încheie”.
„Da, războiul trebuie să se încheie. Dar pentru a face acest lucru, nu trebuie să ne fie teamă să spunem lucrurilor pe nume. Nu trebuie să ne fie teamă să punem presiune pe singura persoană care continuă acest război şi ignoră toate propunerile lumii de a-i pune capăt”, a spus el.
Ucraina acuză Rusia că se joacă cu timpul pentru a-şi folosi avantajul pe linia frontului pentru a cuceri mai mult teritoriu.
Statele Unite au propus o încetare necondiţionată a focului de 30 de zile, care a fost acceptată de Kiev, dar nu şi de Vladimir Putin. După negocieri separate în Arabia Saudită, preşedintele american Donald Trump a reuşit să obţină doar un acord pentru o încetare a focului în Marea Neagră şi un moratoriu asupra loviturilor asupra infrastructurii energetice.
Kievul şi Moscova se acuză zilnic reciproc de încălcarea acestui moratoriu, a cărui aplicare este de altfel foarte vagă, prin vizarea surselor de energie. În ceea ce priveşte armistiţiul maritim, Kremlinul l-a condiţionat apoi de ridicarea sancţiunilor de către ţările occidentale, ceea ce Europa nu pare pregătită să accepte.

