Victor Parlicov: „Scopul Gazpromului este destabilizarea situației în Republica Moldova”
O declarație în acest sens a fost oferită pentru Teleradio-Moldova de fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov. El a comentat decizia concernului rus de a reduce la zero livrările de gaze din 1 ianuarie 2025.
Victor Parlicov a explicat că Gazprom invocă, de o manieră eronată, pretinse datorii istorice ale malului drept, chiar dacă, în ultimii ani, toate livrările pe care le-a făcut în baza contractului cu Moldovagaz au fost exclusiv pentru malul stâng al Nistrului, care nu achită gaze, acumulând datorii, fapt acceptat tacit de Rusia, scrie RadioMoldova.md.
„Gazprom știe că malul drept deja de câțiva ani nu achiziționează gaze în baza acestui contract și că s-au făcut achitările tuturor datoriilor curente pentru livrările de gaze până în 2022. Singurele datorii sunt cele contestate, istorice de până în anul 2016. Acum Gazprom invocă ca și cum neachitarea unor pretinse datorii pentru a justifica sistarea livrărilor, adică reducerea volumelor livrate la zero. Ei mint atunci când spun că este vorba de careva neachitări de contract”, a declarat fostul demnitar.
Victor Parlicov a subliniat că este o decizie „politică” a Kremlinului care a „abandonat” regiunea transnsitreană și vrea să creeze haos în Republica Moldova destabilizând astfel și Ucraina.
„Gazprom este compania care are contract în baza căpruia trebuia să livreze gaze indiferent dacă există tranzit sau nu (n.r. prin Ucraina). Rute alternative există și posibilitate de a livra există. Gazprom, mai exact Kremlinul a luat însă această decizie politică de a nu livra gazele și singurul motiv real este că ei vor să destabilizeze Republica Moldova. Pentru ei contează să arunce Republica Moldova în haos pentru ca prin acest haos să destabilizeze Ucraina. Asta este realitatea, dar noi ne-am pregătit și vom continua să substituim volumele de energie electrică cu cele importate din alte părți, din România în primul rând. Iar cei din regiunea transnistreană trebuie să înțeleagă că Federația Rusă i-a abandonat și că autoritățile de la Chișinău au făcut tot posibilul ca livrările să continue”, susține Parlicov.
Iar fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, solicitat de Teleradio-Moldova, a specificat că Moscova pare să fi renunțat la sprijinul regiunii transnistrene prin livrări de gaze naturale gratuite. Potrivit acestuia, acum e momentul să vedem acțiunile autorităților de la Chișinău privind această regiune, precum și planurile care să asigure independența energetică și politică a Republicii Moldova față de Federația Rusă.
„Vedem toate premisele ca să vedem acum ce planuri, ce ași din mânecă să scoată autoritățile să le pună pe masă și în aplicare, cel mai important. Pe 1 ianuarie nu o să înceapă deconectările consumatorilor casnici în regiunea transnistreană. Ei o să mai aibă în rezerve pentru 10, 20 poate 25 de zile rezerve pe care le-au făcut în ultimele două săptămâni, le fac în continuare și o să le facă până în ultima clipă. Contează ce o să întreprindă autoritățile Republicii Moldova ca să profite la maxim din realitatea nou creată de Gazprom”, a spus Alexandru Flenchea.
Într-o notificare trimisă companiei Moldovagaz, în care e acționar majoritar, concernul rus Gazprom a spus că suspendă livrarea gazelor naturale începând cu data de 1 ianuarie 2025, ora 07:00. Gazprom a invocat refuzul părții moldovenești de a achita pretinsele datorii istorice spunând că e o încălcare „semnificativă” a contractului în vigoare. Gazprom a evitat să spună până când anume își va menține în vigoare decizia, dar a sugerat că ar putea să o revadă și că va notifica Moldovagaz. Concernul rus a mai notat că își rezervă toate drepturile, inclusiv cel de a rezilia în mod unilateral contractul și de a pretinde de la Moldovagaz toate daunele și penalitățile pentru neexecutarea sau executarea necorespunzătoare a obligațiunilor contractuale.
Gazprom a condiționat și anterior livrarea gazelor naturale cu achitarea pretinselor datorii istorice acumulate de compania-fiică Moldovagaz care ar fi de peste 700 de milioane de dolari, sumă pe care Republica Moldova nu o recunoaște pentru că a fost prescrisă în urma unui audit realizat la Moldovagaz, audit pe care Gazprom refuză să îl accepte.
Deschide și: Rusia lasă regiunea transnistreană fără gaz în toiul iernii. Gazprom sistează livrările din 1 ianuarie