Varnița // Maia Sandu anunță care sunt soluțiile Chișinăului pentru a depăși criza energetică din stânga Nistrului
Maia Sandu a anunțat și care sunt soluțiile pe care le oferă Chișinăul, pentru a depăși situația de criză în care s-au pomenit cetățenii. Una din propuneri este ca autoritățile constituționale să vină cu ajutoare umanitare pentru populație și să conecteze localitățile din Zona de Securitate.
„Am avut discuții cu reprezentanții Administrației Publice Locale cu mai mulți primari și președinți de raioane și am notat care sunt necesitățile imediate. Am înțeles că e nevoie de sprijin sub formă de: lemne, peleți, generatoare. Am discutat că o soluție ar fi o mai multă autonomie energetică, cu centrale de biomasă, dar aceste proiecte nu pot fi realizate imediat. Așteptăm ca Ministerul Infrastructurii și Primăriile să pregătească proiecte, ca să putem oferi autonomie pentru școli și alte instituții publice”, a declarat Maia Sandu în cadrul deplasării sale la Varnița.
De asemenea, o soluție ar fi furnizarea energiei electrice de către malul drept al Nistrului, dar aici depinde de capacitatea de a negocia cu cei din întreprinderile din regiunea transnistreană, ca să permită folosirea rețelelor electrice locale, astfel încât să se poată conecta la rețeaua locală.
În săptămânile următoare, mai multe localități, inclusiv Varnița, vor fi conectate la rețelele de energie electrică din dreapta Nistrului. Lucrările de conectare la rețelele de gaze vor dura câteva luni. Între timp, primarii vor prezenta autorităților centrale necesitățile de lemne și peleți pentru gospodăriile casnice și clădirile publice. Pentru mai multe școli și grădinițe din zona afectată vor fi elaborate proiecte pentru asigurarea cu centrale termice pe bază de biomasă.
Guvernul a luat măsuri concrete pentru a reduce impactul crizei. La Varnița, au fost distribuite generatoare care vor asigura funcționarea grădiniței, liceului și centrelor sociale.
O altă soluție ar fi ca partenerii externi să ofere ajutoare, produse de primă necesitate sau medicamente. De asemenea, președintele R. Moldova a discutat cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskii, despre o altă soluție și anume – Ucraina să ofere cărbune celor de la MGRES.
„Am discutat ieri cu președintele Ucrainei și o soluție ar fi ca Ucraina să furnizeze cărbune pentru întreprinderea de generare a energiei electrice din stânga Nistrului, iar cei din stânga Nistrului să achite cu electricitate pentru acel cărbune”, a mai menționat Maia Sandu.
Deschide și: Maia Sandu și Volodimir Zelenski au convenit asupra unor soluții comune pentru a preveni agravarea situației
Deschide și: Volodimir Zelenski, după discuția cu Maia Sandu despre criza din stânga Nistrului: Suntem gata să ajutăm
De toată această situație, președintele de la Chișinău învinuiește Gazpromul care a decis unilateral să înceteze livrarea gazului, deși contractul este valabil pentru încă 2 ani. Maia Sandu a spus că Chișinăul nu are nicio datorie față de Gazprom și concernul rus ar fi putut livra gaz prin coridorul Turkstream dar a refuzat acest lucru.