Unirea Basarabiei cu România // Expoziția „Chișinăul interbelic în documente de epocă” se deschide joi la Chișinău


Expoziția este consacrată revenirii Basarabiei în spațiul de cultură și civilizație românească, precum și a primei vizite a regelui Ferdinand I Întregitorul și a Reginei Maria la Chișinău în mai 1920.
Evenimentul este organizat de Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în parteneriat cu Agenția Națională a Arhivelor din Moldova.
Expoziția înserează cca 200 cărți, reviste, ziare, fotografii, cărți poștale din colecțiile Bibliotecii Naționale cât și ale Agenției Naționale a Arhivelor și este structurată în 12 compartimente care surprind activitățile din perioada respectivă, pun în valoare opera poeților și publiciștilor, învățământul orășenesc, realizările mass-mediei, evenimentele culturale, activitățile economice etc.
„Documentele expuse, ne permit să reproducem într-un „colaj istoric” informaţii dintre cele mai diverse, de la cele culturale și administrative până la acele informaţii care înregistrează starea socială a orașului Chișinău de după 27 martie 1918”, se arată în comunicatul Bibliotecii Naționale.
Un compartiment aparte a expoziției este dedicat vizitelor Familiei Regale la Chișinău, eveniment ce a fost reflectat de cotidianele timpului, obiectivele fotografiilor și memoriile personalităților notorii.
Un alt moment special din viața culturală a Chișinăului interbelic reflectat în expoziție este organizarea la Chișinău în anul 1925 a primei Expoziții internaționale din Basarabia. La deschiderea evenimentului a participat și familia regală în prezența Regelui Ferdinand și a Reginei Maria.
Expoziția va fi inaugurată pe 27 martie, cu începere de la ora 10:00 în spațiul expozițional al bibliotecii Naționale și va fi deschisă publicului până pe 31 mai.

