Un grup terorist neo-nazist din SUA plătește recruți pentru a comite atacuri în Ucraina. Liderul grupului este un fost angajat FBI


Pe 3 aprilie, cel puțin o persoană a fost ucisă într-o explozie la Kiev. Intitulată „Baza” (The Base), gruparea teroristă neonazistă a fost înființată în 2018, scrie Digi24.RO.
Liderul grupului, Rinaldo Nazzaro, este un cetățean american care locuiește în prezent în Sankt Petersburg, Rusia. Nazzaro este un fost angajat al Biroului Federal de Investigații (FBI) și al Pentagonului, scrie The Guardian.
Localnicilor li se cere să efectueze atacuri asupra „centralelor electrice, vehiculelor militare și de poliție, personalului militar și de poliție, clădirilor guvernamentale (și) politicienilor” din diferite orașe, inclusiv Kiev.
„Având în vedere legăturile Rusiei cu conducerea Bazei, inclusiv oferirea de adăpost liderului acesteia, Rinaldo Nazzaro, există șanse mari ca aceasta să fie de fapt o operațiune a serviciilor secrete ruse”, a declarat pentru The Guardian expertul în geopolitică Colin Clarke.
Gruparea teroristă a fost investigată pe larg de FBI de la înființarea sa în 2018. Totuși, sub administrația președintelui american Donald Trump, FBI a redus investigațiile asupra grupurilor de extremă dreapta.
Sabotaje în întreaga Europă
Anterior, Baza nu se alinia Rusiei. Schimbarea înseamnă probabil că gruparea teroristă efectuează acum sabotaje în întreaga Europă, au declarat experții pentru The Guardian.
„Sprijinirea și dirijarea actorilor nestatali violenți, inclusiv a extremiștilor violenți motivați rasial și etnic, este doar un alt instrument din setul de instrumente de război hibrid al Kremlinului, pe care Moscova a demonstrat în mod repetat că este dispusă să îl folosească”, a declarat Clarke.
Baza este desemnată drept grup terorist în diferite jurisdicții, inclusiv Canada, UE și Regatul Unit. La 4 aprilie, Yurii Fedko, un oficial din Dnipro, a fost ucis în explozia unei mașini.
Poliția afirmă că sunt investigate mai multe scenarii posibile, inclusiv un atac ordonat de Rusia pentru a destabiliza situația din Ucraina.
„În timp ce promotorii neo-naziști își exagerează adesea amploarea, nu se poate nega resurgența Bazei”, a declarat Steven Rai, analist la Institutul pentru Dialog Strategic, care monitorizează extremismul global pentru organizația de supraveghere și care a observat postările online ale Bazei din Ucraina. Rai a subliniat că Baza „nu blufează” și că, din 2023, s-a manifestat în aproape 10 țări, inclusiv în februarie, când poliția antiteroristă din Marea Britanie a arestat un băiat de 15 ani pentru că plănuia atacuri asupra sinagogilor.
„Operațiunile Bazei în Ucraina trebuie să fie luate în serios”, a declarat Rai, «deoarece au demonstrat în mod repetat capacitatea de a atrage noi recruți care apoi planifică acte de violență catastrofale».

