Ucraina // Vladimir Putin „rămâne deschis oricărui contact” cu Donald Trump, după criticile acestuia


„Președintele rămâne deschis oricărui contact cu președintele Trump”, a afirmat purtătorul de cuvânt al președinției ruse Dmitri Peskov, în timpul briefingului său zilnic, precizând că „nicio nouă convorbire telefonică” între cei doi lideri „nu este prevăzută deocamdată”, transmite Agerpres.
Donald Trump s-a declarat „foarte enervat” de omologul său rus, după ce acesta din urmă a evocat ideea unei „administrații de tranziție” în Ucraina, fără președintele Volodimir Zelenski.
Președintele american Donald Trump a declarat duminică, într-un interviu telefonic pentru postul NBC News, că va impune tarife secundare de 25% până la 50% la întregul petrol rusesc dacă el consideră că Moscova îi blochează eforturile de a pune capăt războiului din Ucraina, și că aceste tarife ar putea fi introduse în termen de o lună dacă nu va exista o încetare a focului.
Intervenind într-o emisiune matinală, Trump a spus că a fost furios și 'enervat' atunci când președintele rus Vladimir Putin a criticat credibilitatea conducerii președintelui ucrainean Volodimir Zelesnki.
Vineri, președintele rus Vladimir Putin a sugerat plasarea Ucrainei sub o „administrație de tranziție” sub egida Organizației Națiunilor Unite (ONU), pentru a organiza alegeri prezidențiale „democratice” în această țară, apoi negocieri în vederea unui acord de pace cu noile autorități.
„Am putea, desigur, să discutăm cu SUA, chiar și cu țările europene, și în mod evident cu partenerii și prietenii noștri, sub egida ONU, posibilitatea de a înființa în Ucraina o administrație de tranziție”, a declarat Putin în timpul unei întâlniri cu infanteriști marini ruși, în toiul nopții, la Murmansk, în nord-vestul Rusiei.
„Pentru ce? Pentru a organiza alegeri prezidențiale democratice care s-ar solda cu instalarea la putere (în Ucraina) a unui guvern competent și care s-ar bucura de încrederea poporului, apoi pentru a începe cu aceste autorități negocieri asupra unui acord de pace și a semna documente legitime”, a explicat Putin.
„Ne îndreptăm progresiv, poate că nu atât de rapid pe cât ne-am dori, însă cu insistență și certitudine, pentru a îndeplini toate obiectivele anunțate” la începutul ofensivei în Ucraina, a adăugat Putin.
Rusia, care a lansat în 2022 atacul la scară mare împotriva vecinului său ucrainean, a afirmat că dorește „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei, ale cărei aspirații de a adera la NATO sunt considerate de Moscova o amenințare la adresa securității sale.
Washingtonul, care vrea să obțină cu orice preț un armistițiu în Ucraina, a întreprins o apropiere spectaculoasă de Moscova, generându-le ucrainenilor și europenilor temerea că ar putea încheia un acord fără știrea lor.
La presiunea americană, Kievul a acceptat pe 11 martie un armistițiu de 30 de zile.

