Trump cere un „armistiţiu imediat” în Ucraina
”Ar trebui să aibă loc un armistiţiu imediat şi negocieri ar trebui să înceapă. Prea multe vieţi s-au pierdut în zadar, prea multe familii au fost distruse, iar asta continuă, asta s-ar putea transforma în ceva mai mare şi mult mai rău”, scrie el pe platforma sa Truth Social, relatează AFP, citată de news.ro.
În opinia sa, Ucraina a pierdut ”în mod ridicol” 400.000 de militari şi ”cu mult mai mulţi civili”, iar ”600.000 de militari ruşi sunt răniţi sau morţi într-un război care n-ar fi trebuit să înceapă niciodată şi care ar putea să dureze etern”.
În mesajul său, Donald Trump care urmează să redevină preşedinte la 20 ianuarie, dă asigurări că preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski ”i-ar plăcea să încheie un acord” prin care să pună capăt războiului.
”Lui Zelenski şi Ucrainei le-ar plăcea să încheie un acord şi să pună capăt nebuniei”, a scris el în urma întâlnirii sale la paris, sâmbătă, pentru prima oară după ce a fost ales, cu Volodimir Zelenski, sub auspiciile preşedintelui francez Emmanuel Macron.
Această întâlnire trilaterală a fost ”decisă cam în ultimul moment”, potrivit unei surse diplomatice franceze.
”Vremea acţiunii”
”Îl cunosc bine pe Vladimir (Putin). Este vremea acţiunii. China poate ajuta. Lumea aşteptă”, a adăugat Trump.
Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale americane a aruncat îndoieli asupra viitoarei susţineri a Ucrainei de către Statele Unite în războiul împotriva Rusiei, şi mai rămân doar câteva săptămâni în vederea furnizării ajutoarelor în valoare de miliarde de dolari deja bugetate înaintea învestirii în dunţcie a republicanului.
Sâmbătă, Departamentul american al Apărării a anunţat un nou ajutor destinat Ucrainei, estimat la 988 de milioane de dolari.
Donald Trump a fost foarte critic, în ultimele luni, faţă de miliardele de dolari deblocate de către Statele Unite în favoarea Ucrainei. Preşedintele ales a declarat în mai multe rânduri că intenţionează să se demarcheze puternic de politica de susşinere masivă a lui Joe Biden în războul provocat de invazia rusă a Ucrainei în februarie 2022.
El a promis să rezolve războiul, fără să spună niciodată cum anume.
Aliaţii europeni ai Ucrainei se tem de o dezangajare a Statelor Unite din acest conflict şi chiar de eventuale presiuni americane în vederea unui acord în detrimentul Kievului.
Volodimir Zelenski, care vrea să abordeze eventuale negocieri de pace cu Rusia de pe o poziţie de forţă şi cu garanţii suficiente de securitate, a insistat el sâmbătă în întâlnirea sa cu Trump asupra necesităţii încheierii unei ”păci drepte”.
”Vrem toţi ca acest război să se termine cât mai repede posibil şi în mod drept”, a declarat el pe reţele de socialziare în urma reuniunii trilaterale, precizând că cei trei lideri au ”convenit să continue să coopereze”.
”Să continuăm acţiunea comună în favoarea păcii şi securităţii”, a reacţionat, la rândul său, pe X, Emmanuel Macron.
În contextul în care Ucraina luptă de aproape trei ani împotriva invaziei ruse - cu ajutorul ţărilor din Occident -, această întâlnire a avut o importnaţă crucială pentru Volodimir Zelenski, care purtat cu Donald Trump doar o scurtă convorbire la telefon după alegerea acestuia, la 5 noiembrie.
Consilierul însărcinat cu securitatea naţională americană, Jake Sullivan, a subliniat sâmbătă că sarcina administraţiei Biden ”a constat în a încerca să pună Ucraina în cea mai puternică poziţie posibilă pe câmpul de luptă, pentru ca aceasta să fie în cea mai puternică poziţie posibilă la masa negocierilor”.