Teleconferință Putin-Xi Jinping la câteva ore după învestirea lui Donald Trump

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Внешние
Președintele chinez Xi Jinping a vorbit marți cu omologul său rus Vladimir Putin prin videoconferință.
21.1.2025 13:54
21.1.2025 13:55
Deschide md
Внешние

Despre acest lucru a anunțat televiziunea de stat chineză CCTV, fără a oferi detalii suplimentare, informează Agerpres cu referire la AFP.

Separat, Kremlinul a anunțat că Vladimir Putin a pledat în discuția cu omologul său chinez Xi Jinping pentru dezvoltarea în continuare a parteneriatului lor strategic, această convorbire având loc la doar câteva ore după ce Donald Trump a fost învestit ca cel de-al 47-lea președinte al SUA.

Conform imaginilor difuzate de Kremlin, Putin i-a făcut cu mâna lui Xi și i s-a adresat președintelui chinez cu „prieten drag”, afirmând că dorește să prezinte „noi planuri pentru dezvoltarea parteneriatului cuprinzător și a cooperării strategice ruso-chineze”.

De altfel, Kremlinul a difuzat o înregistrare video a convorbirii lor prin teleconferință.

„Sunt de acord cu dumneavoastră că cooperarea dintre Moscova și Beijing se bazează pe o puternică asemănare a intereselor naționale și pe o convergență de opinii cu privire la ceea ce ar trebui să fie relațiile dintre marile puteri”, i-a transmis Putin lui Xi.

„Ne construim legăturile pe bază de prietenie, încredere și sprijin reciproc, egalitate și beneficii reciproce. Aceste legături sunt autonome, independente de factorii politici interni și de situația globală actuală”, a mai spus Putin.

Rusia, care poartă un război împotriva forțelor ucrainene sprijinite de NATO, și China - aflată sub presiunea unui efort concertat al SUA de a contracara puterea sa militară și economică în creștere - au găsit din ce în ce mai mult o cauză geopolitică comună, notează Reuters.

Putin și Xi, care au reacționat împotriva a ceea ce ei numesc umilințele percepute ale prăbușirii Uniunii Sovietice în 1991, în cazul liderului rus, și ale secolelor de dominație colonială europeană asupra Chinei, în cazul liderului chinez, au încercat să prezinte Occidentul ca fiind decadent și în declin.

Statele Unite consideră China drept cel mai mare concurent al lor, iar Rusia, drept cea mai mare amenințare la adresa statului național. Fostul președinte american Joe Biden a declarat că democrațiile lumii se confruntă cu o provocare din partea 'autocrațiilor' precum China și Rusia.

Beijingul se prezintă drept neutru în ceea ce privește războiul în Ucraina și susține oficial o „reglementare politică” a conflictului declanșat de invazia rusă în februarie 2022.

China rămâne însă un partener economic și politic cheie al Moscovei și nu a condamnat niciodată conflictul, ceea ce i-a făcut pe liderii din NATO să considere că Beijingul joacă un „un rol determinant” în războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei, notează AFP.

Cei doi șefi de stat afișează o relație apropiată, Xi calificându-l pe omologul său rus „cel mai bun prieten”, în timp ce Putin îl prezintă pe președintele chinez drept „partener de încredere”.

În mesajul de Anul Nou adresat liderului de la Kremlin, Xi Jinping s-a angajat să susțină „pacea mondială”, potrivit CCTV.

„În fața unor schimbări rapide nemaivăzute de un secol și cu o situație internațională turbulentă, China și Rusia continuă să avanseze împreună pe calea justă a nealinierii și a nonconfruntării”, a afirmat Xi, potrivit televiziunii de stat chineze.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md