SUA refuză să susţină la ONU o moţiune care sprijină integritatea teritorială a Ucrainei şi condamnă Rusia pentru invazie (Reuters)

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Внешние
SUA refuză să co-sponsorizeze un proiect de rezoluţie ONU care marchează trei ani de la invazia rusă în Ucraina, susţine integritatea teritorială a ţării şi condamnă agresiunea rusă, au declarat pentru Reuters trei surse diplomatice, în ceea ce ar fi o schimbare radicală a poziţiei celui mai puternic aliat occidental al Ucrainei, scrie Digi24.RO.
20.2.2025 18:59
20.2.2025 18:59
Deschide md
Внешние

Pasul pare să reflecte o ruptură tot mai mare între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi preşedintele american Donald Trump, care încearcă să pună capăt rapid războiului din Ucraina şi a cărui echipă a purtat discuţii cu Rusia fără implicarea Kievului.

Disputa este o criză politică majoră pentru Ucraina, care a folosit zeci de miliarde de dolari din ajutorul militar american convenit în timpul administraţiei americane anterioare pentru a rezista invaziei Rusiei şi a beneficiat, de asemenea, de sprijin diplomatic.

Proiectul de rezoluţie pentru Adunarea Generală a ONU, consultat de Reuters, condamnă agresiunea rusă şi reafirmă angajamentul „faţă de suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul graniţelor sale recunoscute la nivel internaţional”.

„În anii precedenţi, Statele Unite au co-sponsorizat în mod constant astfel de rezoluţii în sprijinul unei păci juste în Ucraina”, a declarat joi una dintre surse, care, ca şi celelalte, a solicitat anonimatul. Prima sursă diplomatică a declarat pentru Reuters că rezoluţia este sponsorizată de mai mult de 50 de ţări, refuzând să le identifice. Un purtător de cuvânt al misiunii diplomatice americane la Organizaţia Naţiunilor Unite de la Geneva nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Rusia a preluat aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei şi câştigă încet, dar constant, teritorii în est. Moscova a declarat că „operaţiunea sa militară specială” a răspuns unei ameninţări existenţiale reprezentate de dorinţa Kievului de a adera la NATO.

Ucraina şi Occidentul califică acţiunea Rusiei drept o acaparare imperialistă de teritorii. Statele Unite au fost co-sponsor al aproape tuturor rezoluţiilor ONU în sprijinul Ucrainei împotriva Rusiei de-a lungul celui mai mare conflict de pe teritoriul european de la cel de-al Doilea Război Mondial. Nu este clar când expiră termenul limită pentru susţinerea proiectului de rezoluţie, iar Washingtonul s-ar putea răzgândi în continuare.

Votul la ONU, considerat un indicator important al sprijinului global pentru Ucraina în contextul în care administraţia Trump pare să se orienteze către poziţia Rusiei în război, ar putea continua fără sprijinul SUA, dar ar fi mai puţin probabil să obţină un sprijin larg în cadrul Adunării Generale.

O a doua sursă diplomatică care a solicitat, de asemenea, anonimatul a declarat: „Pentru moment, situaţia este că ei (SUA) nu o vor semna”. Sursa a adăugat că se fac eforturi pentru a obţine în schimb sprijinul altor ţări, inclusiv din Sudul Global.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md