Situația drepturilor omului în regiunea transnistreană: abuzuri instituționalizate și un climat cronic de impunitate

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Приднестровье
Situația drepturilor omului în regiunea transnistreană, pe parcursul anului 2024, a fost marcată de abuzuri instituționalizate și un climat cronic de impunitate. Dreptul la libertate și siguranță este grav afectat de rata mare de încarcerare, care de 1,67 ori depășește cea din dreapta Nistrului.
21.2.2025 13:26
21.2.2025 13:28
Deschide md
Приднестровье

Persoanele aflate în detenție în stânga Nistrului sunt supuse intimidărilor și abuzurilor fizice și nu au acces la niciun mecanism prin care să poată reclama aceste abuzuri. Această arată datele raportului anual de monitorizare Promo-LEX, prezentat la o masă rotundă, transmite IPN.

În ceea ce privește libertatea de circulație, structurile transnistrene utilizează frecvent bariere ilegale și o rețea extinsă de posturi de control, care, în 2024, au ajuns la 53 de unități. Administrația de la Tiraspol obstrucționează circulația a mii de cetățeni, inclusiv fermieri, agenți economici, jurnaliști, profesori și elevi din liceele cu predare în limba română, precum și reprezentanți ai misiunilor diplomatice. Totodată, reprezentanții societății civile, scriitorii și jurnaliștii sunt considerați „indezirabili”, menționează Promo-LEX.

Directorul executiv al Asociației Promo-LEX, Ion Manole, a remarcat că „procesul de reglementare a conflictului transnistrean trebuie să asigure respectarea drepturilor omului în regiune și reprezintă o responsabilitate comună, atât a autorităților constituționale, cât și a societății civile, partenerilor internaționali și întregii societăți”.

„Suntem conștienți de faptul că datele, informațiile și cazurile incluse în raport nu sunt complete și că, în realitate, numărul abuzurilor este mult mai mare. Din păcate, din cauza lipsei accesului fizic în regiune, realizarea unei evaluări cuprinzătoare a situației drepturilor omului în toate domeniile este extrem de dificilă”, a declarat Ion Manole.

Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a menționat că subiectul drepturilor omului este unul dureros pentru ambele maluri ale Nistrului, precizând, totodată, că „regiunea transnistreană reprezintă un caz special, întrucât acest teritoriu se află sub ocupația administrației de facto a Federației Ruse, iar autoritățile constituționale nu au acces în regiune”. „Astfel, populația regiunii se confruntă constant cu încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale”, a spus Oleg Serebrian.

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, a menționat importanța continuării acțiunilor de monitorizare a drepturilor omului în stânga Nistrului, având în vedere că „standardele aplicate în instituțiile din regiune sunt inferioare celor stabilite de ONU, Consiliul Europei și Republica Moldova”.

Directoarea executivă a Fundației Soros Moldova, Daniela Vidaicu, a salutat eforturile Asociației Promo-LEX și a subliniat importanța parteneriatului dintre organizațiile și instituțiile prezente la masa rotundă în promovarea și protejarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Raportul include patru capitole tematice și vizează dreptul la libertate și securitate, dreptul de a nu fi supus torturii, tratamentelor inumane sau degradante, libertatea de circulație și dreptul la educație.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md