Școlile vor înființa unități speciale pentru educația copiilor cu dizabilități severe
Într-un răspuns pentru IPN, Ministerul Educației și Cercetării precizează că se va face o analiză de necesitate și de identificare a instituțiilor de învățământ care ar putea dezvolta o unitate de educație incluzivă.
Unitățile de educație incluzivă vor fi create în special în cadrul școlilor mari, care au cel puțin 300 de elevi. Decizia va fi luată de administrația publică locală, fiind coordonată cu Ministerul Educației și Cercetării și având la bază recomandarea Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică și demersul argumentat al organului local de specialitate în domeniul învățământului.
Copiii înmatriculați în unitatea de educație incluzivă vor fi înscriși în clase conform vârstei, în Catalogul clasei, Registrul general de evidență a copiilor din instituția învățământ și în Registrul general de evidență a copiilor înmatriculați în unitatea de educație incluzivă.
Acești copii vor beneficia de servicii de suport educațional și servicii de sprijin. De asemenea, vor avea parte de asistență personală, care se va acorda în funcție de capacitățile, performanțele, deprinderile și necesitățile personale.
În funcție de necesitățile individuale și de capacitatea lor de participare, copiii vor lua masa în cantina școlii sau în bucătăria din cadrul unității de educație incluzivă. La necesitate, li se va asigura transportarea de la domiciliu spre instituția de învățământ și retur.
Finanțarea unităților de educație incluzivă se va face din mijloace financiare de la bugetul de stat cu destinație specială.