Republica Moldova va avea un cadru legal privind libertatea de stabilire și libertatea de a furniza servicii, armonizat cu legislația UE

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Социальные
Republica Moldova va avea un cadru legal privind libertatea de stabilire și libertatea de a furniza servicii, armonizat cu legislația Uniunii Europene. Comisia economie, buget și finanțe va propune Parlamentului examinarea proiectului de lege privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii și libertatea de a furniza servicii.
7.11.2024 20:45
7.11.2024 19:13
Deschide md
Социальные

Urmare a implementării acestuia, va fi facilitat accesul agenților din țara noastră către consumatorii din Uniunea Europeană, prin reducerea cheltuielilor operaționale.

Potrivit unui comunicat, inițiativa legislativă a fost elaborată de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, cu suportul Proiectului Băncii Mondiale. Documentul transpune integral Directiva Parlamentului European și a Consiliului privind serviciile în cadrul pieței interne și are drept scop excluderea barierelor care îi împiedică pe prestatorii de servicii, în special întreprinderile mici și mijlocii, să profite de toate avantajele pieței interne a Uniunii Europene. Proiectul vizează tot spectrul de servicii, cu excepția celor reglementate, cum ar fi serviciile medicale sau cele specifice electronice.

Astfel, proiectul de lege va stabili un cadru normativ care va fi utilizat pentru reevaluarea întregului sistem de acte permisive din Republica Moldova. Totodată, esența transpunerii Directivei europene constă în asigurarea procesului de echivalare a cerințelor de autorizare a serviciilor în Republica Moldova cu cerințele din statele Uniunii Europene.

Autorii documentului propun înființarea, în baza sistemelor electronice naționale, cu asigurarea interoperabilității, a Ghișeului Unic Electronic, care va reprezenta un punct unic de contact pentru prestatorii de servicii nerezidenți. Acesta va fi administrat de Agenția de Guvernare Electronică.

Implementarea acestui proiect de lege va avea un impact substanțial asupra mediului privat. Un rezultat va fi sporirea accesului întreprinzătorilor pe piața comunitară în aceleași condiții ca orice alți întreprinzători din spațiul UE. Acest lucru va oferi companiilor din Republica Moldova oportunitatea de a beneficia de piața Uniunii Europene, care are în jur de 450 de milioane de consumatori, fără impunerea unor condiții care ar comporta cheltuieli iminente.

Proiectul de lege privind libertatea de stabilire a prestatorilor de servicii și libertatea de a furniza servicii va intra în vigoare la data intrării în vigoare a Tratatului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Totodată, până la 1 ianuarie 2028, Guvernul va aproba cadrul normativ necesar implementării prevederilor legale, iar autoritățile competente vor analiza legislația și vor opera modificările necesare.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md