Reacția Chișinăului la intenția Tiraspolului de a aplica sancțiuni pentru transmiterea datelor cu caracter personal
Chișinăul consideră proiectul ilegal și abuziv și îi va cere administrației transnistrene să respecte drepturile omului în conformitate cu cerințele legislației naționale în vigoare și cu standardele dreptului internațional.
Într-un răspuns pentru IPN, Biroul politici de reintegrare a precizat că prin canalul de dialog existent, la nivel de reprezentanți politici în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, în adresa Tiraspolului va fi remisă o sesizare cu solicitarea de a anula imediat această inițiativă.
Potrivit proiectului înaintat de așa-numitul „procuror general” al regiunii transnistrene, transmiterea așa-zisă „transfrontalieră” a datelor ar putea fi pedepsită cu o amendă cuprinsă între 1800 și 2700 de dolari sau cu închisoare de până la opt ani. În cazul în care informațiile sunt transmise de un așa-numit „grup organizat”, sancțiunile se înăspresc: amenzi între 2700 și 3150 de dolari sau până la 10 ani de detenție.
Asociația Promo-LEX a menționat, într-un comunicat de presă, că așa-zisul „proiect de lege” completează alte măsuri prin care structurile transnistrene ascund identitățile celor responsabili pentru condamnarea ilegală a locuitorilor regiunii la detenție, în condiții echivalente cu tortura. Prin acest proiect, structurile transnistrene vor dispune de un nou instrument pentru a reduce la tăcere vocile critice și a descuraja locuitorii regiunii să transmită informații despre ilegalitățile și abuzurile care au loc în regiune.