Raport // R. Moldova, cel mai vizat stat din Europa de Est de rețeaua de dezinformare rusească „Pravda”

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Политические
Un nou raport al Observatorului CIDC–Sensika arată că R. Moldova este ținta principală a unei rețele rusești uriașe de dezinformare, care funcționează sub numele „Pravda”.
16.4.2025 13:11
16.4.2025 13:14
Deschide md
Политические

Această rețea include peste 190 de site-uri care publică conținut în zeci de limbi și este activă în peste 80 de țări.

Potrivit analizei, R. Moldova este bombardată cu dezinformare de 56 de ori mai intens decât țările din Europa de Vest, prin mesaje adaptate care încearcă să submineze încrederea oamenilor în UE, NATO și în statul de drept.

Rețeaua „Pravda” a fost creată după ce Rusia Today și Sputnik au fost interzise în UE în 2022. Site-urile din rețea iau conținut din surse pro-Kremlin și îl redistribuie automat, inclusiv în limba română, prin texte care par știri, dar manipulează informația.

Experții avertizează că acest tip de atac informațional este parte dintr-un plan mai larg al Rusiei de a slăbi statele din estul Europei. Franța a vorbit deja despre „tentative tot mai clare de destabilizare” în R. Moldova.

Recomandările raportului includ:

  • un răspuns european coordonat;
  • investiții în combaterea propagandei online;
  • acțiuni diplomatice față de aceste atacuri.

Tiparele observate indică o înțelegere avansată a dinamicii mediului informațional și a vulnerabilităților strategice din spațiul european. Concentrarea în anumite regiuni geografice sugerează o abordare coordonată de modelare a narațiunilor regionale și, posibil, de exploatare a tensiunilor existente.

Raportul subliniază necesitatea unui răspuns calibrat regional și strategic, care să corespundă nivelului de sofisticare și intensitate al campaniei observate. Factorii de decizie ar trebui să trateze această problemă ca o prioritate strategică, la același nivel cu măsurile de apărare.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md