Radu Coșciug, fotbalistul lui Șor care racolează participanți la mitingurile plătite, a stat închis în Penitenciarul 13

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Noi detalii în cazul protestelor plătite organizate la Moscova în susținerea bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul. Unul dintre principalii organizatori, fotbalistul Radu Coșciug de la “Viitorul Orhei”, redenumit în “Milsami Orhei” odată cu preluarea clubului de fugarul Șor, are un trecut penal bogat și a stat aproape cinci luni în Penitenciarul nr.13 din Chișinău.
1.4.2025 11:55
1.4.2025 11:56
Deschide md

Potrivit informațiilor obținute de ONE TV, Coșciug a fost vizat în mai multe dosare penale, printre care trecerea ilegală a frontierei, neachitarea pensiei alimentare și prejudicierea unei instituții de stat.  Jurnaliștii ONE TV au discutat cu unii dintre participanții la manifestații, care au confirmat că protestele au fost organizate de Coșciug și că au fost plătiți între 2.000 și 3.000 de ruble rusești. Mai mult, nu este pentru prima dată când acesta apare în acțiuni cu tentă politică în favoarea grupării Șor. Într-o înregistrare audio publicată anterior de NewsMaker, Coșciug ar fi negociat cumpărarea voturilor pentru alegerile parlamentare din 2021. L-am contactat pe Coșciuc pentru o reacție, însă acesta nu ne-a răspuns la telefon.

Cea mai recentă manifestație a avut loc în data de 30 martie din fața Ambasadei Republicii Moldova la Moscova. Printre manifestanți s-au numărat și cetățenii moldoveni stabiliți în Rusia care au fost recrutați de unul dintre organizatori, fotbalistul Radu Coșciuc, originar din satul Mitocul Nou, raionul Orhei. Individul a creat mai multe chat-uri pe WhatsApp și Telegram, unde a distribuit înregistrări audio prin care a instruit persoanele dispuse să participe contra plată la demonstrație, scrie Info1.md.

„Despre bani, nimeni nu vorbește. Mâine, toți venim de parcă e ,,gratis”. Nimeni nu trebuie să știe că acolo sunt oferiți bani. Noi am venit să susținem prietenia dintre Moldova și Rusia la ambasadă”.

Mai mult, fotbalistul, de 42 de ani, le-a dat asigurări participanților la manifestație că nu vor avea ulterior probleme cu structurile de drept din Rusia, unde majoritatea protestelor sunt interzise.

„Totul are aprobarea Guvernului Rusiei, nu vă faceți griji pentru că omul pe care-l susținem acum este al nostru, este din Rusia”.

După protest, participanților le-au fost împărțiți banii, iar ONE TV a intrat în posesia imaginilor video care confirmă aceste momente. Unii dintre participanți au venit tocmai din regiunea Reazan, aflată la o distanță de peste 180 de km de capitala Rusiei. Jurnaliștii ONE TV au luat legătură cu unii dintre ei și s-au prezentat că fac parte din echipa de organizare. Un bărbat a confirmat că Radu Coșciug s-a ocupat de organizare, iar pentru participare a primit 3.000 de ruble rusești, echivalentul a aproape 650 de lei.

„– Spuneți vă rog, în grupul vostru, câți oameni au fost?

– În autobuz?

– Da

– Aproximativ 22 de oameni, cred.

– Dumneavoastră locuiți în Moscova sau ați venit din altă localitate?

– Din Reazani

– Am înțeles. Spuneți, vă rog, v-au dat bani?

– Da.

– 2000 de ruble sau mai mult?

– Da

-Cât?

– 3000”.

O altă femeie, din aceeași regiune, a dezvăluit că, deși, ea a primit 3000 de ruble rusești, fiica sa, de 15 ani, a fost remunerată cu o sumă mai mică- doar 2.000 de ruble rusești, adică aproximativ 431 de lei.

„La toți le-a dat câte 3.000 de ruble rusești, dar ei (n.r.- adolescentei de 15 ani) i-au dat 2.000. Sigur că s-a întristat copilul. Au explicat că o să ofere și restul pentru că nu le ajungea, dar apoi s-a dovedit că nu mai aveau bani și autobuzul a plecat de la fața locului”.

Copiii s-au numărat printre manifestanți după ce participanții au fost anunțați că pot participa și copii, dar vor fi plătiți doar cei care au peste șapte ani.

Din informațiile ajunse în posesia ONE TV, Radu Coșciug a avut numeroase probleme cu legea de-a lungul timpului. În anul 2010, ar fi fost dat în căutare la solicitarea Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane. Doi ani mai târziu, ar fi fost din nou dat în căutare pentru că nu a plătit pensia alimentară, iar în 2014 – pentru că nu a achitat prejudiciul material unei structuri de stat. Mai mult, ar fi avut mai multe dosare penale pe numele său, printre altele unele inițiate pentru trecerea ilegală a frontierei de stat prin sustragerea de la controlul efectuat la trecerea acesteia sau însoțită de violență, sau cu aplicarea armei, infracțiuni pentru care s-a aflat în arest preventiv în Penitenciarul nr.13 în perioada 15 decembrie 2016 – 3 mai 2027 și pentru care a fost chiar condamnat, fiind obligat să achite o amendă. Unele dintre anchetele penale au fost clasate. Am încercat să obținem o reacție de la Radu Coșciug la aceste acuzații, însă telefonul său este deconectat.

Nu este pentru prima dată când Coșciug apare implicat în activități politice în favoarea grupării Șor. Într-o înregistrare audio publicată de NewsMaker, el negocia cumpărarea voturilor la alegerile parlamentare din 2021, promițând câte 1.000 de ruble per alegător.

Într-o reacție pentru NewsMaker, Coșciug a spus: „Stăteam cu niște prieteni fotbaliști și ne-am gândit să ne distrăm puțin. A fost o glumă”.

Un protest cu același scop a avut loc la Moscova și în data de 26 martie, adică a doua zi după ce Evghenia Guțul a fost reținută. Într-o reacție, Ministerul Afacerilor Externe a subliniat că se bucură că moldovenii îi învață pe ruși cultura protestului, evidențiind că este ,,singurul protest permis de autoritățile ruse”. Conform lui Andrei Curăraru, expert în securitate al Comunității WatchDog.md, demonstrațiile sunt organizate, inclusiv pentru a induce faptul că Evghenia Guțul este o victimă, iar procesul său este unul politic.

,,Aceste proteste par a fi un paravan pentru a inspira știri și narative legate de faptul că-n Republica Moldova ar fi o dictatură, că cetătățenii Republicii Moldova atât pe teritoriul său, cât și-n diasporă sunt împotriva actului de justiție din Republica Moldova”, afirmă Curăraru.

Iar atât manifestațiile, cât și apărarea Kremlinului fac parte din strategia Moscovei menită să influențeze alegerile parlamentare din acest an.

„Guțul este portavocea a sistemului de corupere politică a lui Șor. Iar întâlnirile de bază pe care le-a avut cu oameni ca și Kirienko vorbește despre faptul că ea este percepută ca un potențial lider al opoziției proruse, ca un simbol care să fie anti-Maia Sandu”, spune Andrei Curăraru, expert în securitate.

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, încătușată marțea trecută în timp ce intenționa să plece din țară, a fost plasată în arest preventiv pentru 20 de zile. Decizia a fost pronunțată de Judecătoria Chișinău cu sediul în sectorul Ciocana. Aceasta este învinuită de finanțarea ilegală a campaniei electorale pentru funcția de bașcan în 2023, fals în acte publice, declarații false și falsificarea raportului privind finanțarea campaniei. Învinuita se declară nevinovată.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
No items found.
Подпишитесь на
Deschide.md