Protestatarii din Georgia s-au adunat în faţa Parlamentului, unde un fost fotbalist urmează să fie ales ca preşedinte al ţării. În derâdere, au adus mingi de fotbal

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Внешние
Sute de protestatari georgieni au înfruntat frigul şi câţiva fulgi de zăpadă şi s-au adunat încă de sâmbătă dimineaţă în faţa Parlamentului, unde un colegiu electoral controlat de partidul de guvernământ urmează să îl desemneze pe viitorul preşedinte al ţării, în cadrul unui vot boicotat de opoziţie, relatează AFP.
14.12.2024 13:15
16.12.2024 9:50
Deschide md
Внешние

Criza din Georgia s-ar putea adânci sâmbătă, odată cu aşteptata alegere ca preşedinte a fostului fotbalist Mihail Kavelaşvili, un radical şi o figură loială guvernului contestat în stradă de un val de manifestaţii pro-UE, scrie News.ro.

Protestatarii au început să se adune sâmbătă de la ora locală 9:00 (7:00, ora României). Unii au adus mingi de fotbal şi diplomele lor pentru a-l lua în derâdere pe viitorul şef al statului. „Preşedintele nostru nu trebuie să fie fără diplomă, el este imaginea ţării noastre”, a declarat Tinatin Matcearalvili, cu diploma sa de profesor de jurnalism în mână.

Votul este aşteptat în jurul orei locale 15.00 (13.00 ora României) şi nu mai puţin de zece manifestaţii antiguvernamentale, organizate de diverse grupuri, sunt planificate pentru sâmbătă în capitala Tbilisi.

Mihail Kavelaşvili, cunoscut pentru diatribele sale împotriva criticilor guvernului, este oficial singurul candidat, deoarece opoziţia a refuzat să-şi preia mandatele - după alegerile legislative controversate din octombrie - şi nu a propus pe nimeni pentru această funcţie.

În vârstă de 53 de ani, Kavelaşvili este acuzat de protestatari că este o marionetă a miliardarului Bidzina Ivanişvili, oligarhul care a făcut avere în Rusia, a fondat partidul Visul Georgian aflat la putere şi conduce Georgia din culise încă din 2012.

Fosta republică sovietică traversează o perioadă de turbulenţe de la victoria partidului de guvernământ în alegerile legislative din 26 octombrie, iar luna trecută guvernul a decis să suspende negocierile de aderare la UE până în 2028.

La Tbilisi, principala manifestaţie antiguvernamentală a adunat mii de persoane în faţa parlamentului în fiecare seară din ultimele trei săptămâni, pentru a denunţa presupusa fraudă electorală şi devierea ţării de la parcursul european.

Actualul şef al statului, Salome Zourabichvili, care este în opoziţie faţă de guvern, a declarat că va refuza să îşi predea mandatul până când nu vor fi organizate noi alegeri legislative. Vineri, ea a declarat că numirea preşedintelui este o „parodie”, este „neconstituţională” şi „ilegitimă”.

În Georgia, puterile şefului statului sunt limitate şi în esenţă simbolice. Dar asta nu a împiedicat-o pe Zourabichvili, fost diplomat francez în vârstă de 72 de ani, să devină una dintre vocile opoziţiei proeuropene.

Vineri seara, manifestaţia din faţa parlamentului din Tbilisi s-a desfăşurat fără probleme, departe de ciocnirile violente care au marcat primele zece zile ale mişcării lansate la 28 noiembrie. În timpul primelor două săptămâni de demonstraţii, poliţia a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa adunările zilnice de mii de persoane. Unii protestatari au folosit artificii împotriva poliţiei.

Ключевые слова:
Nu a fost găsit nici un cuvânt cheie.
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md