Promo-LEX: Încălcarea secretului votului, cea mai frecventă abatere din ziua alegerilor

DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
BREAKING NEWS
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
NEWS ALERT
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
DESCHIDE.MD
FLASH NEWS
Выборы 2024
În ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional din 20 octombrie, Misiunea de observare Promo-LEX a contabilizat 778 de incidente în procesul electoral. Cea mai frecventă au fost legate de încălcarea secretului votului. Fotografiile buletinelor au fost raportate în 175 de cazuri, aceasta fiind principala neregulă observată în secțiile de votare
21.10.2024 18:48
21.10.2024 18:49
Deschide md
Выборы 2024

În ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional din 20 octombrie, Misiunea de observare Promo-LEX a contabilizat 778 de incidente în procesul electoral. Cea mai frecventă au fost legate de încălcarea secretului votului. Fotografiile buletinelor au fost raportate în 175 de cazuri, aceasta fiind principala neregulă observată în secțiile de votare, transmite IPN.

În seria abaterilor mai sunt incluse prezența nejustificată a persoanelor neautorizate (51 de cazuri), agitația electorală sau PR-ul negru (30 de cazuri) și deficiențe în funcționarea sistemului automatizat „Alegeri” (45 de cazuri).

În 237 de secții de votare nu erau condiții de acces pentru persoanele cu dificultăți locomotorii. Iar în 346 de secții nu a fost asigurată încălzirea clădirii, ceea ce presupune riscuri pentru sănătatea echipei circumscripției, nevoiți să petreacă într-o încăpere rece peste 24 de ore, raportează Promo-Lex.

Observatorii au mai înregistrat 51 de situații în care persoane neautorizate se aflau nejustificat în secția de votare sau în apropierea ei. Totodată, a funcționat cu deficiențe sistemul automatizat de stat „Alegeri”, în 45 de cazuri. În plus, au fost semnalate 36 de cazuri de prezență a materialelor publicitare în raza secției de votare și 31 de cazuri în care urnele de vot nu au fost sigilate corespunzător. Observatorii au înregistrat și 61 de situații în care în cabinele de vot se aflau câte două sau mai multe persoane. În seria de incidente mai sunt incluse: agitația electorală (30 de cazuri), recompense oferite alegătorilor (17 cazuri), refuzul eliberării proceselor-verbale (7 cazuri), violența sau intimidarea alegătorilor (10 cazuri). În 98 de cazuri s-a încercat filmarea operațiunilor electorale privind deschiderea secției de votare sau a procedurilor de numărare a buletinelor.

Concluziile raportului Promo Lex au fost contabilizate de observatorii delegați pe termen scurt în 614 secții de votare din Republica Moldova, inclusiv 91 de observatori în străinătate și echipe mobile în zone neacoperite. În toate cele 30 de secții destinate votanților din regiunea transnistreană au fost repartizați observatori statici.

În prezentarea raportului preliminar, directorul de programe Promo-LEX, Nicolae Panfil, a subliniat eforturile considerabile depuse de echipele de observatori pentru a asigura monitorizarea corectă a procesului electoral, subliniind că încălcările înregistrate reflectă tendințe generale, fără a fi universal aplicabile. Rezultatele detaliate ale monitorizării vor fi actualizate pe măsură ce toate datele sunt procesate.

„Noi aceste date le oferim, le prezentăm cu titlu general, informativ. Nu este neapărat că peste tot a fost așa situația, dar cred că ne pot vorbi despre o tendință și confirmă o problemă care a fost sesizată nouă pe parcursul zilei alegerilor,” a specificat directorul Promo-Lex, Nicolae Panfil.

Asociația Promo-LEX a monitorizat alegerile cu scopul de a asigura un proces electoral transparent și corect, prin delegarea unui număr semnificativ de observatori în secțiile de votare din țară și străinătate.

Ключевые слова:
alegeri
Referendum
Republica Moldova
Поделитесь статьей:
Будьте в курсе последних новостей на нашей странице в Telegram
Подпишитесь на
Deschide.md